Volimo krokete, popečke i povrtne polpete jer su izvana fino hrskavi, a iznutra mekani i sočni. Naravno, samo ako znate kako ih točno treba pripremiti. Recepata je puno, a mi smo pronašli jednu dobitnu kombinaciju: krumpir i mladi glavati kupus.
Imamo i recept, čija je tajna dodatak poznatog bešamel umaka. Ključno je umak dobro ohladiti prije dodavanja u smjesu od krumpira i kupusa, a kako bi kroketi bili još bolji, preporučljivo ih je prije prženja (ili pečenja u pećnici) omotati vrlo tankim feticama kvalitetne pancete.
Kroketi od kupusa i krumpira
Sastojci:
1 kg krumpira
500 g glavatog kupusa
300 g krušnih mrvica
200 g brašna
100 g pancete
100 ml mlijeka
2 jaja
muškatni oraščić
ulje
sol, papar
Priprema:
Najprije napravite bešamel umak. Na malo maslaca ili ulja prepržite 1 1/2 žlicu brašna, kad uhvati boju zalijte mlijekom i kuhajte uz miješanje dok se ne zgusne. Dodajte sol i muškatni oraščić pa pustite da se ohladi.
Oguljene krumpire narezane na četvrtine kuhajte dok ne omekšaju pa ih zgnječite i začinite solju i paprom. Kupus narežite na trakice pa ga kuhajte 10-ak minuta pazeći da se ne raskuha.
Ohladite povrće, dodajte mu bešamel, sol i papar. Smjesu stavite u hladnjak da se malo stisne pa od nje oblikujte krokete. Uvaljajte ih u brašno, zatim umočite u jaja pa potom uvaljajte u krušne mrvice te na kraju omotajte trakicama tanko rezane pancete.
Pržite krokete u vrućem ulju ili ih poredajte na lim obložen papirom za pečenje, poškropite uljem i pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva dok ne dobiju lijepu boju.