Riblji fileti jedna su od onih vrsta hrane oko kojih bismo se mogli beskrajno svađati. Jedni ih zagovaraju jer su praktični, drugi ih mrze jer su, kako tvrde, uvijek "gluvi". Pa dobro je poznato koliko su za okus ribe važni koža i kost, je li tako?
Srećom, postoje jela koja mogu pomiriti zavađene strane, a recept za jedno od takvih stiže nam iz skandinavskih krajeva, gdje obožavaju peći filete velikih riba poput lososa i bakalara te pritom koriste neke cake koje su kod nas manje poznate.
U jelu koje ćemo vam predstaviti riblji se fileti ne peku nego se najprije prže, kako bi dobili koricu koja će sačuvati okus i sočnost, a zatim se još malo peku uz dodatak krumpira i još par sastojaka za posebnu aromu. Morat ćemo vam priznati da ga još nismo probali, ali sudeći po viđenom u videu koji slijedi, ovo mora biti jako dobro...
Hrskavi fileti bakalara s krumpirom
Sastojci:
800 g filea bakalara (svježi ili smrznuti)
800 g krumpira
150 g brašna
100 g maslaca
po 1 žličica soli, papra i mljevene paprike
4 režnja češnjaka
1 limun
svježi peršin, 1 lonac (sitno nasjeckan)
sol, papar
Priprema:
Ogulite i narežite krumpir na ploške debele oko pola centimetra. Isperite ribu pa je potapkajte kuhinjskim papirom. Pomiješajte pšenično brašno i začine pa u to uvaljajte ribu te otresite višak.
U tavi zagrijte 50 g maslaca pa na tome ispržite ribu do zlatne boje (oko 2 minute s obje strane, ovisno o veličini).
Izvadite ribu, dodajte ostatak maslaca, a kad se otopi dodajte krumpir i pržite ga dok nije skoro gotov. Dodajte mu usitnjeni češnjak, limunov sok, nasjeckani peršin i začine. Promiješajte, na vrh posložite ribu i ploške limuna, poklopite i kuhajte još pet minuta. Pospite s još sjeckanog peršina i poslužite.