StoryEditorOCM
Savjetiza najbolji okus

Želite ukusnije zelene mahune? Ovaj sastojak čak i najdosadnije fažolete pretvara u specijalitet, ovako to rade Francuzi

Piše T. S. M.
31. srpnja 2024. - 10:19

Sezona zelenih mahuna polako se primiče kraju. Jeste li ih se naguštali?

S obzirom na cijenu, mnogi se time baš i ne mogu pohvaliti. Drugima je, pak, možda ponestalo ideja nakon preko dva mjeseca stađuna od fažoleta pa im ih je već malo preko glave. A treći jednostavno nikad ne znaju što bi s njima osim da ih lešaju, začine s malo ulja i soli, eventualno sjeckanog češnjaka i to je to. 

Ali može to i bolje. Ovaj će trik utješiti i prve i druge i treće, ove posljednje iz sasvim razumljivog razloga, a one prve zbog toga što ova caka toliko popravlja okus da će čak i dva-tri zalogaja ovako pripremljenih mahuna biti pravi užitak.

image
Shutterstock

Ne radi se ni o kakvoj novotariji, ovo je stari trik iz francuske kuhinje.

Nakon što ste lešali fažolete i ocijedili ih, u tavi otopite žlicu-dvije maslaca. Prebacite mahune na otopljeni maslac pa ih sotirajte na laganoj vatri dvije-tri minute. Okus će im se podići do neslućenih razina.

Trik će upaliti još i bolje ako na maslac, nakon što se rastopio dodate usitnjeni češnjak. Pirjajte ga dok ne omekša, uz stalno miješanje, pa tek potom dodajte fažolete. Prednost ove metode je u tome da čini češnjak probavljivijim za one kojima smeta sirovi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. rujan 2024 03:27