StoryEditorOCM
SavjetiPali svaki put

Želite li najmekši kruh i peciva, tijestu dodajte žličicu ovog soka. Ubrzat će dizanje tijesta i učiniti ga pahuljastim

Piše Spiza SD
19. listopada 2023. - 07:05

Svatko od nas ima svoj omiljeni recept za kruh i pecivo, no nije na odmet malo istraživati kako to rade drugi. Bacite li malo oko na tuđe recepte i savjete po tom pitanju, otkrit ćete da neki za pripremu kruha i peciva u tijesto dodaju sastojke kojih se vi nikad ne biste sjetili. Pa eto tako na primjer neki među neizostavne sastojke za dizano tijesto ubrajaju i limunov sok. I to ne zbog ugodnijeg okusa.

image
Shutterstock

Razlog zbog kojeg ga koriste je u tome što većina kvasaca najbolje raste u neutralnom do blago kiselom okruženju pa se dodavanjem spomenutog sastojka pogoduje djelovanju kvasca. Međutim, upozoravaju oni koji se opiru ovoj ideji, ako želite zaista ukusan i zdrav kruh, pustit ćete kvasac da se polako diže. 

Pobornici ove metode, pak, poručuju da je ovo zgodan trik koji pali svaki puta te navode i dodatni plus - kiselina iz limunovog soka pomaže tijestu da postane elastičnije, zahvaljujući čemu će se bolje dići.

image
Shutterstock

Ovo objašnjenje zaslužno je i za to što se u starim receptima za vučeno tijesto obavezno koristi mala količina octa - upravo zahvaljujući tom dodatku tijesto za kore se može ljepše i lakše razvući.

Što mislite o ovom triku i imate li vi neki bolji? Javite nam na spiza@slobodnadalmacija.hr!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. svibanj 2024 19:50