StoryEditorOCM
Savjetipripazite, važno je

Zašto vam punjene paprike nikad nisu sočne i ukusne kao mamine i bakine? Vjerojatno u ovome griješite, provjerite!

Piše T. S. M.
10. srpnja 2024. - 10:55

Punjene paprike svaka kuća priprema na svoj način i svaka familija ima svoju malu tajnu za najbolji uspjeh, pa tako i vi vjerojatno znate kakve točno volite. Međutim, jedna je stvar univerzalna: svi volimo da su punjene paprike pune okusa i da im nadjev nije suh i tvrd nego lijepo sočan. A znate li kako točno postići taj cilj?

Ako baš i niste osobito zadovoljni svojim punjenim paprikama i nikad vam nisu onako dobre kao mamine ili bakine, vjerojatno radite greške koje mnogi čine. Jedna od njih je korištenje čiste junetine, a rezultat je suh nadjev. Junetini obavezno treba dodati i svinjetinu, jer će masnoća iz tog mesa pomoći nadjevu da zadrži sočnost, a optimalan omjer je 70:30 u korist junetine. Ako nemate pri ruci mljevenu svinjetinu, stavite malo više pancete i to onog bijelog dijela, a ako imate samo prošaranu, pripazite prilikom soljenja. Ako baš inzistirate na čistoj junetini, neka bude od plećke jer je sočnija.

image
Shutterstock

Još je jedan razlog zašto nadjev bude suh i tvrd previše ga nabijete. Paprike, također, ne biste smjeli puniti do vrha, jer će nadjev ispasti za vrijeme kuhanja. Dogodit će se to koliok god vi pazili, jer će se riža za vrijeme kuhanja napuhati. Postoji jedan mali trik koji može spriječiti ispadanje: začepite paprike komadom rajčice. Ali i u tom slučaju pripazite da nadjev previše ne sabijete.

Ako vam i unatoč tome nadjev nastavi biti tvrd svaki put kad punite paprike, pogledajte malo bolje svoj recept. Koristite li jaje? Neki ga stavljaju pod obavezno, drugi vjeruju da mu tamo nije mjesto. Vi najbolje znate kako volite, ali jaje može biti krivac za tvrdoću nadjeva jer se stisne za vrijeme kuhanja.

Težite li osobito sočnom nadjevu, evo vam mali trik: dodajte mu dvije do tri žlice kiselog vrhnja. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. srpanj 2024 10:55