StoryEditorOCM
Savjetipokušajte, djeluje

Za najhrskaviji i najukusniji pečeni krumpir ili pomfrit trebat će vam jedan dodatak, a evo na što ne smijete zaboraviti

Piše T. S. M.
22. srpnja 2024. - 10:04

Uz popularna ljetna jela poput ribe i mesa s roštilja, pržene ribe i liganja, pohanih tikvica i balancana mnogi vole poslužiti krumpire, a najomoljeniji načini pripreme krumpira su, nema sumnje, pečenje i prženje.

Želite li da vaši prženi ili pečeni krumpiri budu jednako primamljivi kao specijaliteti uz koje ih poslužujete, pomoći će vam jedan sastojak koji često povezujemo s ljetnim okusima - limun. Trebate ga dodati u vodu u kojoj kuhate krumpir prije pečenja (što je itekako preporučljivo jer skraćuje vrijeme pripreme i jamči podjednaku ispečenost te neodoljivu koricu).

image
Shutterstock

Krumpir operite i narežite po želji, stavite ga u hladnu, posoljenu vodu i kuhajte ga na jakoj vatri dok ne uzavre. Zatim vatru smanjite na umjerenu i u vodu dodajte sok polovice limuna te nastavite s kuhanjem dok krumpir ne počne omekšavati, ali još pruža otpor kad ga bocnete vilicom. Na ovaj će način okus limuna prožeti svaki komadić, dajući mu lijepu, svježu aromu, a pomoći će i da se iz krumpira odrstrani višak škroba, koji uzrokuje da krumpiri u središtu ostanu gnjecavi. Uz pomoć ovog trika krumpiri će izvana biti hrskavi, a iznutra pahuljasti.

Drugi ključan korak u pripremi je dopustiti krumpiru da se dobro osuši i da mu ispari višak tekućine, a to se postiže vrlo jednostavno - samo ga ostavite u cjedilu 15-ak minuta te ga na kraju još i malo protresite, što će mu površinu učiniti hrapavom, što u konačnici znači hrskavijom. 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. rujan 2024 21:39