Chia sjemenke za koje izvan Srednje Amerike do prije nekoliko godina gotovo nitko nije ni čuo brzo su se udomaćile u svakom kutku svijeta. Postoje mnoge kulinarske primjene za ove sitne sjemenčice, uključujući izradu niskokaloričnog pudinga, kašice od zobenih pahuljica i smoothieja bogatih vlaknima, a mnogi ih konzumiraju i zbog njihove visoke nutritivne vrijednosti - bogate su proteinima i omega-3 masnim kiselinama te mikronutrijentima poput željeza, cinka i kalcija zbog čega su saveznik u mršavljenju, poboljšanju cirkulacije, probave i imuniteta te za zdravlje kostiju.
StoryEditorOCM
Savjetipripazite
Velika opasnost iz male sjemenke: popularna zdrava namirnica može izazvati niz problema, evo kako tome doskočiti
4. svibnja 2023. - 15:16
Shutterstock
Zbog svega navedenog izvrstan su dodatak prehrani, no manje je poznato da je moguće konzumirati previše chia sjemenki i to ne bez posljedica. Bogat sadržaj vlakana u...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?