StoryEditorOCM
Savjetipripazite

Velika i česta pogreška pri kuhanju piletine: znate li treba li kokoš ubaciti u hladnu ili vrelu vodu? Jeste li sigurni?

Piše Spiza SD
20. lipnja 2023. - 07:10

Kuhana piletina uvijek vam može dobro doći - može vam poslužiti za napraviti juhu, a može vam biti od koristi kao dodataklaganim jelima, sendvičima i salatama kojieg je zgodno imati u hladnjaku. Neovisno od motiva, kuhanje piletineneće završiti zadovoljavajućim rezultatom ako činite grešku kojoj su mnogi skloni, a koja uvelike utječe na okus mesa.

Evo, da vas vidimo: stavljate li piletinu u hladnu ili vrelu vodu? Mislite li da ste u pravu? Jeste li sigurni? Nećemo vas više mučiti, evo vam ispravan odgovor: umjesto da piletinu ubacite u kipuću vodu, pustite da se meso zagrije s tekućinom. Tako će se piletina ravnomjerno kuhati, a juha će ujedno biti manje mutna.

Zašto je pogrešno ubaciti kokoš u vrelu vodu, možda se pitate, kad je tako dobra ideja meso za, primjerice, gulaš najprije dobro prepeći na vreloj tavi? Kao prvo, kipuća voda iz piletine će izvući masnoću, zbog čega će tako kuhana piletina ispasti suha. 

Osim toga, tu je i problem pjene koja se stvara na površini: ta sivkasta, neprivlačna pjena sastoji se od razgrađenih proteina. A vrijedne je proteine svakako bolje zadržati u mesu, zar ne? 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. lipanj 2024 01:23