Puno se piše o palačinkama. Pomalo apsurdno, s obzirom na to kako ih je lako napraviti - čak i mnoga djeca to znaju. No, s obzirom da se mnogi tuže kako im nikad nisu mekane, fine i pahuljaste kao što bi željeli, čini se da ipak ima smisla davati recepte za njihovu optimalnu pripremu.
Velika greška koju mnogi rade sasvim je u skladu s modernim vremenima kad nam za sve - fali vremena: umjesto da to odrade ručno, tijesto miješaju mikserom. Još gore, neki za miješanje tijesta koriste blender. Brzina može biti vrlina, ali ne i u slučaju miješanja smjese za palačinke: puno ju je bolje miješati polako. Ali ne i dugo.
Ključna stvar kod pripreme palačinki - ako koristite standardne sastojke poput pšeničnog brašna - je ne dozvoliti da se iz brašna otpusti gluten. Gluten, protein iz pšenice, djeluje poput ljepila i drži ostale sastojke čvrsto na okupu pa tijesto nakon što je ispečeno ima neprivlačnu, gumastu strukturu i žilavo je.
Želite li fine, prozračne i mekane palačinke, sve što trebate napraviti je umjesto miksera koristiti kuhaču ili pjenjaču, baš kao što su bake nekoć radile. Jamčimo vam da ćete uživati u okusu iz djetinjstva. Još ako nabavite domaća jaja idmem te po mogućnosti i brašno s mlina, guštat ćete u prvoklasnoj poslastici.