Tikvice su u stađunu, cijena im se, ajmo reći, normalizirala i stoga je prava šteta ne udariti po njima svom snagom. Stavite ih u što god stignete, od juha, preko variva do salata i uštipaka, a ako ćete poslušati naš savjet, stavit ćete ih čak i u palačinke. A zašto biste to napravili, osim iz gore spomenutih razloga?
Zato što će tikvice palačinkama dati lijepu dozu korisnih hranjivih sastojaka, prvenstveno minerala, ali također i vlakana, koja pospješuju probavu, a najčešće fale u prehrani osoba koje rado jelu jela poput palačinki. Tikvice je vrlo lako dodati u tijesto za palačinke, a hoće li te palačinke na kraju dobiti slani ili slatki nadjev zapravo nije ni bitno, jer tikvice su neutralnog okusa pa podnose sve.
Ako želite, tikvice možete iskoristiti i kao nadjev, samo ih prethodno šufigajte ili ispecite na grillu.
Palačinke s tikvicama
Sastojci:
150 g brašna
310 ml mlijeka
1/2 žličice praška za pecivo
2 jaja
1 tikvica
ulje za prženje
malo soli
Priprema:
Naribajte tikvicu.
U posudi umutite mlijeko, jaja, šećer i sol. Dodajte brašno s praškom za pecivo i miješajte dok ne postane glatko. Umiješajte naribane tikvice.
Neprijanjajuću tavu lagano premažite uljem pa je zagrijte na jakoj vatri. Dodajte jednu kacijolu tijesta i pecite dok rubovi ne počnu smeđiti i podizati se s površine tave. Preokrenite palačinku i pecite dok ne uhvati lijepu boju pa je prebacite na zagrijani tanjur. Nastavite dok ne potrošite svo tijesto.
Dobre su tople i hladne, idu sa slatkim i slanim nadjevima, a ako ćete kao nadjev koristiti sir, nadjenite palačinke dok su vruće, kako bi se sir lijepo rastopio