![21040742](https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/23/o_21040742_1024.jpg)
"Ne stignem ti nikako", da citiramo popularni grafit, čest je izgovor za unaprijed odustati od ideje o pripremi zdrav(ij)ih obroka. Svi smo svjesni važnosti kvalitetne prehrane ali nekako nam pati voljni moment, a skužu u stilu "Nemam vremena" brže-bolje će vam servirati svaka ljenčina kad joj predložite da počne zdravije kuhati.
Kad vam padne motivacija, kad izgubite ideju što biste uopće mogli skuhati a da je zdravo i brzo gotovo ili kad krenete nekoga uvjeravati da zdrav obrok ne mora podrazumijevati dugotrajnu ili pepavu pripremu, sjetite se ovog zgodnog videa.
U snimci koju prenosimo u nastavku vidjet ćete kako chef Brian Lagerstrom u sat vremena sprema 20 zdravih jela koja će izdržati u hladnjaku i do tjedan dana. Idealno za sve one koji po povratku s posla žele što prije sjesti za stol i nešto pojesti.
Brian je započeo s loncem vode koji je stavio na špaher da uzavre, a zatim je upalio pećnicu da se zagrije na 200 stupnjeva. Zatim je dva velika pleha prekrio papirom za pečenje te na jedan poredao kilogram pilećih, a na drugi istu količinu ribljih fileta, začinio ih solju i paprom te ubacio u pećnicu na pola sata.
U međuvremenu je očistio i nasjeckao povrće pa ga ubacio u proključalu vodu ovim redom: najprije brokulu na pet minuta, nakon čega ju je izvadio šupljom žlicom, potom mrkvu na 10 minuta, nakon čega ju je izvadio i zamijenio prokulicama.
Do tada su se fileti ispekli pa ih je izvadio i pripremio za pohranu u hladnjaku, a isto je napravio i s povrćem, pri čemu je svaka vrsta zasebno pospremljena.
Nakon toga prihvatio se pripreme priloga: skuhao je oko 600 grama riže, u plehu iz kojeg je izvadio piletinu ispekao je kilogram krumpira, a zatim je u istom plehu ispekao dva veća batata narezana na kockice. Na kraju je i njih pospremio u posude prikladne za hladnjak i što se njega tiče završio je s kuhanjem za taj tjedan. Osim ako se zaželi turske kave.
Brian je uz video priložio i popis za trgovinu pa nek vam se nađe pri ruci.
1 kg pilećih prsa bez kostiju i kože
1 kg lososa
2 glavice brokule
500 g prokulice
1 kg mrkve
2 veće vezice kelja ili blitve
600 g riže
1 kg krumpira
2 batata