StoryEditorOCM
Savjetifantastična metoda

Trik za savršen kruh koji danima ostaje svjež: mekši kruh još nismo jeli, otkad smo ga isprobali ni koricu nismo bacili!

Piše T. S. M.
4. veljače 2025. - 08:10

Nekima je mekan i prozračan kruh nemoguća misija. I nama je bila pa smo isprobavali sve moguće trikove za bolji uspjeh. Svašta smo stavljali u tijesto, koješta smo s tijestom činili, šteta što te pokuse nismo zabilježili kamerom jer bilo je zaista svega.

Neki trikovi nisu upalili, drugi su upalili ali su toliko nepraktični da nam ih se ne da ponavljati, no otkad smo iskušali trik iz Japana, način na koji radimo kruh se promijenio, a rezultat nas još nikad nije iznevjerio.

Trik je zapravo sasvim jednostavan i - što je jako bitno - ne produljuje vrijeme pripreme.

image
Shutterstock

Sve što trebate napraviti je pomiješati 2-3 žlice brašna s 2 žlice mlijeka i malo vode u gustu pastu pa tu pastu dodati brašnu zajedno s aktiviranim kvascem. Važno je pripaziti da je pasta mlaka, kako ne bi naškodila kvascu.

Ako niste vješti u kuhanju krema i umaka poput bešamela, malo pripazite kad kuhate smjesu brašna, mlijeka i vode - sve je sastojke preporučljivo dobro izmiješati dok su još hladni, prije nego ih stavite kuhati, u protivnom riskirate grudice. No ako vam smjesa ispadne grudasta, ipak se možete izvući: samo je dobro izmiksajte pa će grudice nestati.

image
Shutterstock

Tajna ove metode je u tome da se škrob iz brašna želatinizira jer dobivena pasta ima snažno svojstvo zadržavanja vode, što rezultira vlažnim i mekanim kruhom koji ostaje svjež nekoliko dana. Još za vrijeme dizanja tijesta primijetit ćete kao je dobro naraslo i kako je puno mjehurića, a nakon što se kruh ispeče iznenadit će vas koliko je mekan i prozračan, kao da ste se ubili od posla mijeseći ga i čekajući da se digne.

Trik nam stiže iz azijske kuhinje, gdje se koristi stoljećima, a popilarizirao ga je recept za takozvani japanski kruh koji opisuju mekanim poput oblaka. Nedavno smo vam ponudili jedan recept za njega, podsjetite se ovdje.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2025 14:20