Stiže nam zahlađenje, a to, kad se radi o spizi, znači da će mnogi narednih dana poželjeti sarme. Posvetite li se i vi pripremi tog omiljenog jela za hladne dane, pored kvalitetnih namirnica s uobičajenog popisa - kiselog kupusa, meso, riža i štogod suhoga za ubaciti u lonac - trebat će vam još nešto. Možda ovaj sastojak dosad niste koristili, ali upućeni tvrde kako nadjevu daje sočnost i čini ga gotovo kremastim.
Tajna je u svinjskoj masti.
I to svježoj.
Znate onu od koje se rade čvarci ili onu koja se onako predivno zakroštula na bržolama, koju oni koji pate na svaku kaloriju ostavljaju na rubu tanjura ili je skidaju čak i prije nego meso bace na gradele (ma, što oni znaju!).
Možete, također, koristiti onu iz kantice, nastalu topljenjem sala, kao i masnoću koju ste sačuvali od pečenja mesa, ali najbolje bi bilo koristiti svježu. Takvu možete vrlo povoljno nabaviti kod mesara, no možete se i poslužiti zgodnim trikom pa svu suvišnu masnoću s mesa koju biste inače bacili kod pripreme jela čuvati u zamrzivaču.
Potrajat će vam tijekom cijele zime, a sve što trebate napraviti za njome obogatiti sarme je naribati je na krupnoj strani ribeža pa je dodati u smjesu mesa i riže ili je, ako sami meljete meso za sarme, samljeti skupa s mesom.