StoryEditorOCM
Savjetitako jednostavno!

Prepoznajte najbolju lubenicu na prvi pogled: zaboravite kuckanje, ne tražite pjegu, evo što će odati savršeno zreo plod

Piše T. S. M.
30. srpnja 2024. - 07:05

Svakog ljeta slušamo savjet za savjetom na temu odabira najsočnije, najslađe i najbolje lubenice.

Na nesreću, neki od tih trikova ne pale.

Zaboravite, stoga, sve što ste čuli, nudimo vam sigurnu stvar. Nećete trebati kuckati po lubenicama poput čudaka niti ćete ih morati okretati u potrazi za mitskom žutom pjegom, moljenje prodavača da vam izreže trokut da je probate, što danas vjerojatno više nitko ni ne radi, da ne spominjemo. Uz ovaj savjet na prvi ćete pogled raspoznavati zrele od nezrelih.

Prvi trag će vam biti pruge. Morale bi biti jasno izražene - zelene trebaju biti tamnozelene, blijede trebaju imati blago kremastu nijansu. No ono što će vam sa sigurnošću razotkriti najbolju lubenicu je širina pruga.

image
Shutterstock

Izmjerite je polažući prste na tamnozelenu prugu na kori lubenice, ako debljina prstiju odgovara debljini pruge, to je ta koju tražite. Pruge navedene širine odaju da je lubenica savršeno zrela, a samo savršeno zrela lubenica je upravo onoliko sočna i slatka kao što volite.

Još jedan maleni trik za kraj, također uočljiv na prvu: pogledajte je li kora sjajna. Ovoga puta to je znak od kojeg bježite. Sjajna kora može biti indikator nezrelosti, premda kod nekih sorti postoji iznimka, tako da je ono što želite ponijeti kući lubenica čija kora nije sjajna.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. rujan 2024 14:41