
Kako vi pripremate gulaš?
Vjerojatno slijedite uobičajeni postupak pripreme, s tim da ostale detalje poput vrste i količine začina malo prilagodite svom guštu. To bi, kuhate li gulaš na isti način kao mnogi drugi, značilo da najprije dobro zažutite luk pa na njega dodate meso narezano na kockice. Ako znate što valja, to meso ćete najprije dobro začiniti i uvaljati u brašno...
Samo malo, skoro nam je promakla najveća greška. Mnogi je rade, niste samo vi u krivu.
Na našim je prostorima uobičajeno slijediti gore opisani postupak: dinstanje luk, a zatim dodavanje mesa. I upravo u tome krije se pogreška.
Želite li zaista ukusan i dobro skuhan gulaš, morat ćete malo presložiti stvari. Meso u teću mora ići prije luka, a razlog je jednostavan: kad je u teću prije mesa ušao luk, on će pustiti tekućinu koja će mesu onemogućiti da se lijepo zapeče. Ako se to ne dogodi, odnosno ako se meso ne zapeče, neće dobiti koricu koja - osim što jelu daje fini okus - čuva sočnost svakog komadića mesa.
Griješite li, vaše je meso iz gulaša vjerojatno suho i stupasto, a koliko ga god začinili, uvijek će mu faliti još malo okusa. Postupite kako smo naveli i oduševit ćete se ne samo okusom, nego i kvalitetom i to ne samo mesa nego cijelog jela.
Kad se meso obradi kako treba, ostat će sočno i zadržat će maksimum okusa, a gulaš će biti baš onako lijepo moćan da se od njega lijepe prsti.
E, da, ako vas je zanimalo treba li meso začiniti prije nego ga ubacite u teću ili je dovoljno začine ubaciti u lonac, prvi je odgovor ispravan. Hoćete li ga također uvaljati u brašno, to je na vama, ali nije naodmet.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....