Svima je drago dobro se najesti friške ribe, ali malo kome se sviđa miris koji nakon njene pripreme ostaje u kuhinji, a često i po ostatku doma. O neredu da ne govorimo - teško je reći je li gore ribanje zagorenih roštijera i masnih tava ili pranje špahera i poda koje je riba isprskala frigajući se.
Ajde, još se to sve nekako može podnijeti s lijepim mislima o ukusnoj ribi na umu, ali kad je riba ispala "onako" ili ne daj bože loše, e to je onda sve skupa iskustvo kojem se nitko ne želi baš prečesto vraćati.
Srećom, postoje metode i recepti juz koje se i kod kuće može sasvim lijepo uživati u ribi i to onoj savršeno pripremljeno, a bez neugodnih mirisa i nereda.
Na jedan takav nas je podsjetila Splićanka čiji Instagram Krupnjaci sa stola pratimo s guštom. Kako je i sama navela, ovo je "najuredniji naĉin za peć ribu u stanu".
Dopustila nam je da vam prenesemo njene savjete, kako biste i sami mogli uživati u ukusnoj i sočnoj ribi, a bez ribanja i freganja kužine. Pa evo kako ona priprema lubine.
Pećnicu treba zagrijati na 210 stupnjeva, a roštijeru u kojoj će se riba peći obložiti papirom za pečenje. Očišćene ribe treba premazati maslinovim uljem i začinskom solju, zatim ih treba posuti nasjeckanim petrusimulom i češnjakom te limunom narezanim na fetice.
Koliko dugo će se peći ovisit će, poručuje nam, o veličini ribe, njenima (sa slike) je trebalo 25 minuta. "Povirite u drob, ionako je rezrezan. Ako je uz kost bijelo, pečeno je", zaključila je te nam za kraj poručila da su njoj ovakvi lubini iz pećnice najdraži uz lešo blitvu s krumpirom, sve obilato zaliveno maslinovim uljem.