StoryEditorOCM
Savjetisuper trik

Možemo li jesti kruh, a ne udebljati se? Da, čak i onaj obični bijeli! Poznati nutricionist otkrio je svoju malu tajnu

Piše T. S. M.
29. svibnja 2024. - 07:05

Ljubitelji kruha onog tradicionalnog bijelog, na pragu ljeta nađu se na mukama - nerado se odriču svoga gušta, a s druge strane, tako bi rado izbacili kruh iz prehrane jer znaju da deblja. Nije im drago raditi kompromise poput zamjene bijelog kruha onim od integralnog brašna, ne paše im okus raženog, pirov im je prečudan - ovo vam samo nabrajamo izgovore i prigovore koje smo čuli vlastitim ušima - ali svejedno ih kopka što "lito ide mala". Ili mali.

I što napraviti?

image
Ahmet Kalajdžić

Srećom po takve, postoje društvene mreže, na kojima svoje savjete, pored raznoraznih šarlatana, uradi-sam majstora i čudaka, daju i stručnjaci. Jedan od njih je nutricionist  dr. Michael Mosley koji je na svom profilu na platformi X otkrio da je bijeli kruh savršeno prihvatljiva namirnica čak i za one koji žele izgubiti na težini, ali pod jednim uvjetom.

Svojim pratiteljima otkrio je malu tajnu. Ako se kruh zamrzne, a zatim odmrzne, ta promjena temperature utjecat će na njegov sastav - škrob će se pretvoriti u otporni škrob.

image
Shutterstock

Otporni škrob ima daleko niži glikemijski indeks pa će se sporije probavljati i neće izazvati napade gladi niti pridonijeti da se skladište masnoće iz hrane koju smo s tim kruhom pojeli, a pored toga, služi kao hrana dobrim bakterijama u probavnom sustavu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. lipanj 2024 01:42