StoryEditorOCM
Pričeneodoljivo sočne

Razlika između vrgoračke i uvozne voćke jasna je na prvi griz, na OPG-u su nam otkrili kako ih razlikovati na policama

Piše Anamaria Mikulić
10. srpnja 2024. - 08:00

Dok ljetna žega neumoljivo prži i temperatura doseže 35 stupnjeva u hladu, na OPG-u Živko Franić radi se punom parom. Već u ranim jutarnjim satima, prije nego što sunce pokaže svoju punu snagu, marljivi radnici stižu na polje kako bi iskoristili svaku sekundu "ugodnijih" temperatura.

S prvim zrakama svjetlosti počinje utrka s vremenom. Cilj je svakog dana berbe isti – ubrati što više plodova prije nego što temperatura zraka postane neizdrživa. Hlada nigdje nema, no nitko se ne žali. Uz improvizirane suncobrane i pokrivala za glavu, radnici pažljivo beru voćku po voćku.

– Ljeti definitivno nemamo prostora za odmor, ova tri mjeseca radi se po dvadeset sati dnevno. Tko se nije rodio na polju i nije spreman na ovaj tempo, to uopće ne može odraditi – objašnjava nam Ivica Franić

U srcu Vrgoračkog polja obitelj Franić uzgaja širok asortiman voća. Uz breskve, grožđe, jabuke i nektarine, na plodnim poljima ovog OPG-a rastu i ukusne šljive i sočne kruške. Obitelj se bavi uzgojem voća već generacijama i u svakom kutku njihova imanja osjeti se duboka povezanost s prirodom i ljubav prema uzgoju voća.

image
Ivo Ravlic/

– Bez podrške obitelji ovo bi bilo jednostavno nemoguće. Ovo zaista nije lak posao, ali mi ne znamo za drugačije. Nadamo se da ćemo svoju ljubav prema radu u polju uspjeti prenijeti na djecu, da će netko od djece ostati tu i nastaviti našim koracima. Sigurno će im biti lakše nego meni, isto kao što je meni lakše nego mom ocu i mom djedu – kaže nam Franić.  

Skokni po domaće

Posao za Franiće ne završava branjem, jer slijedi jednako važan proces slaganja i pohrane voćki. Voće se pažljivo sortira kako bi se osiguralo da najbolji plodovi budu spremni za tržište. Svaki komad mora biti pregledan, složen u odgovarajuću ambalažu i pravilno pohranjen.

Ako ste se nakon ovih slika svježeg voća zaželjeli sočnih bresaka i nektarina, imamo dobre vijesti. Ivica nam je otkrio da njihove voćke možete pronaći u trgovačkom lancu Studenac. Uzmemo li u obzir činjenicu da se radi o maloprodajnom lancu s najvećim brojem dućana u Hrvatskoj, njih više od 1250, sigurni smo da u vašem susjedstvu postoji barem jedan Studenac u koji možete "skoknuti po domaće". 

image
Ivo Ravlic/

– Našu ambalažu prepoznat ćete po logu "Vrgoračko voće". Ugodno smo iznenađeni što nas kupci prepoznaju, cijene što je taj proizvod rastao blizu njih, što je svježe ubran i donesen u trgovinu – govori nam Franić. 

Kako bi osigurali da njihovo voće na police trgovina stigne što bolje i kvalitetnije, uložili su u hladnjaču, kamione s hladnjačom i sve ostale strojeve koji im pomažu da što lakše i što brže odrade svoj posao. 

Od polja do stola

Ovaj posao nosi sa sobom puno izazova i u potpunosti je ovisan o vremenskim prilikama. Suše, obilne kiše, mraz – sve te prirodne nepogode mogu utjecati na urod i kvalitetu voća. No, unatoč svim teškoćama, trud i predanost obitelji Franić rezultiraju proizvodima prepoznatljive kvalitete.

Razlika između uvoznog i domaćeg proizvoda očita je i osjeti se već na prvi griz. Domaće voće karakterizira sočnost i punoća okusa koja se ne može mjeriti s masovno proizvedenim i često prerano ubranim uvoznim plodovima.

– Naše voćke beremo kad dobiju šećere, nikad ih ne beremo u skroz zelenom stanju jer naši proizvodi brzo dolaze do krajnje lokacije prodaje. Od branja do trgovine prođu samo dva dana, zbog toga plodovi ubrani kod nas imaju puno bolje šećere u odnosu na uvozne, koji se beru još zeleni kako bi izdržali transport – kaže nam Ivica. 

image
Ivo Ravlic/

Istaknuo je da je upravo plasman proizvoda jedan od najvećih izazova u cijelom procesu. Uz siguran plasman nemjerljivo je lakše koncentrirati se na proizvodnju što veće količine proizvoda. 

– Ne možete si dopustiti da se nađete u situaciji da su voćke zrele, a nemate ih gdje plasirati. Srećom, već dugih 15 godina većinu svojih proizvoda plasiramo u trgovački lanac Studenac. Jako smo zadovoljni i imamo samo dobra iskustva. Studenac prepoznaje domaću proizvodnju, tradiciju i lokalne proizvođače – istaknuo je Franić. 

Zahvaljujući suradnji s malim OPG-ovima diljem Hrvatske, Studenac kupcima na svojim policama nudi domaće voće i povrće najviše kvalitete. Osim kontrole kvalitete koju provodi prije plasmana proizvoda na svoje police, benefit suradnje s lokalnim proizvođačima je i najkraći mogući put od polja do stola, što garantira svježinu i kvalitetu poljoprivrednih namirnica.

Studenac kao lanac susjedskih dućana, sa sjedištem u Dalmaciji, ovim suradnjama ujedno pomaže hrvatsko gospodarstvo te potiče rast i razvoj malih proizvođača. Svakodnevne potrebe svojih kupaca ispunjava snažnom prisutnošću u lokalnoj zajednici, od užurbanih urbanih središta do ruralnih područja, te praktično uređenim i pristupačnim trgovinama. 

Drugim riječima, najbolje plodove domaće poljoprivrede pronaći ćete na policama najbližeg Studenca. Obavljanjem vaše uobičajene spize istovremeno ćete podržati lokalne proizvođače, njihovi proizvodi pronaći će siguran i brz put do polica trgovina što će im omogućiti da se fokusiraju na ono što rade najbolje - uzgoj ukusnog i zdravog voća i povrća.

Sadržaj je nastao u suradnji sa Studencom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. rujan 2024 15:09