StoryEditorOCM
Pričeratatouille

Od siromaške spize do specijaliteta za koji zna cijeli svijet: priprema se na dva načina, a teško je reći koji je bolji

Piše Tea Sumić Miletić
17. kolovoza 2023. - 13:59

Mnogi su za ratatouille čuli prije 15-ak godina, kad se pojavio Disneyjev crtić o štakoru Remyju koji sanja o tome da postane chef u slavnom pariškom restoranu. Mnogi još uvijek misle da se ta riječ odnosi isključivo na spomenuti crtić. I zbog toga su na gubitku, jer ne znaju za postojanje jela kao stvorenog za pripremu ljetnog povrća.

Klasični ratatouille - jer postoji i onaj drugi, ali o njemu kasnije - uključuje patlidžan, tikvice, žutu tikvu, papriku, rajčicu, luk, češnjak, maslinovo ulje i začinsko bilje poput mažurana, koromača i bosiljka, a što se tiče naziva koji stanovnicima nefrankofonih zemalja zvuči pomalo smiješno, nastao je kombiniranjem francuske riječi "rata" koja označava jelo poput gulaša ili variva s glagolom "touiller" koji znači miješati....

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. studeni 2024 05:20