Blagdani su nam svima bili idealna izlika da se počastimo s tanjurom više i pojedemo pokoji kolač poskrivećki, ali došlo je vrijeme za povratak u rutinu i vraćanje uravnoteženoj i zdravoj prehrani. Nakon pustih pečenja i odojaka u prosincu, vrijeme je za nešto ukusno i lagano, a mi smo se odlučili baš za ratatouille!
Ratatouille je specijalitet od povrća iz Provanse, a nastanak ovog ukusnog jela najviše se veže uz obalni grad Nicu. Ovo jelo jako je ukusno i lako probavljivo, a najbolje ga je raditi tijekom ljeta jer je upravo tada sezona svog povrća koje nam je potrebno za pripremu. U 1700-ima, ratatouille je bio svakodnevno jelo siromašnih provanskih farmera koji sebi nisu mogli priuštiti meso i ostale namirnice koje su tada bile dostupne samo bogatim slojevima društva.
Inače, Provansa je regija koja graniči s Italijom i Mediteranom, a posjetitelji iz cijelog svijeta tamo odlaze radi njihovog "bon vivre" načina života ili onoga što bi Talijani nazvali "la dolce vita": obilje sunca, dobrog vina, svježe hrane te šarolikog krajolika prepunog polja lavande i valovitih vinograda.
Kao što se uvijek iznova pokazalo, kulinarske inovacije nekoć siromašnih seljaka uvijek pronađu svoje mjesto u samom vrhu svjetske gastronomije. Početkom 20. stoljeća ratatouille je postao dio jelovnika restorana u Francuskoj, potom u Europi i na kraju u cijelom svijetu. Kuhinja siromašnih francuskih farmera transformirala se iz načina preživljavanja u rad iz ljubavi.
Ovo jelo u svijetu je popularizirao i istoimeni film "Ju-huhu (Ratatouille)" iz 2007. godine o malenom mišu koji je opsjednut kuhanjem, a koji je postao sinonimom za entuzijazam u gastronomiji.
Iako je ljeto daleko, odlučili smo se pripremiti ovo jelo kako bismo resetirali organizam te ga napunili vitaminima, mineralima i vlaknima. Za pripremu će vam biti potrebno: dva manja patlidžana, dvije tikvice, šest rajčica, tri paprike "crveni rog", maslinovo ulje, dva češnja češnjaka i kapula. Od začina smo koristili sol, papar, timijan i bosiljak. Naš recept ne prati u potpunosti originalni francuski recept koji kaže da je u povrće potrebno uvrstiti i žutu tikvu, ali mi je nismo uspjeli pronaći.
Potrebno je prepoloviti paprike i staviti ih 15 minuta u pećnicu na 180 stupnjeva, a nakon toga im oguliti koru te ih nasjeckati na kockice. Dvije rajčice kratko prokuhajte u vodi, ogulite im koru te ih također nasjeckajte na kockice.
Na maslinovom ulju pržimo kapulu i češnjak dok ne "pozlati", a potom dodajemo nasjeckane paprike i rajčice te miješamo, po potrebi dolijte malo vode ili još bolje - malo vina. Dodajte začine te kuhajte još desetak minuta, a kada se ohladi sve pasirajte uz pomoć blendera.
Dok se umak kuha savjetujemo da na kolutove izrežete tikvice, rajčice i patlidžane. Kolutovi trebaju biti otprilike jednake veličine i što je još važnije - tanko rezani! Kada ste sve pripremili, uzmite okruglu posudu za pečenje te na dno izlijte šalšu od paprika i rajčica, a potom slažite redom kolut tikvice, kolut rajčice, kolut patlidžana i tako dok ne popunite cijelu posudu.
Kada ste sve posložili, polijte maslinovim uljem te prekrijte papirom za pečenje. Pecite otprilike 50 minuta na 180 stupnjeva u pećnici i "voilla"!
Ako nemate vremena za slaganje pripremili smo vam i recept poznate svjetske kuharice Joanne Harris za dinstani ratatouille. Ona predlaže da svakako koristite vino, ali i da dodate čili za žešći okus.
Ratatuille
Sastojci.
9 žlica maslinovog ulja
2 narezana crvena luka
2 češnja češnjaka
3 crvene paprike, krupno narezane
2 patlidžana, krupno narezana
4 tikvice, krupno narezane
3 puta po 410 grama konzerviranih rajčica
400 mililitara vode
stručak narezanog origana
vezica narezanog peršina
morska sol
crni papar
Priprema:
Zagrijte tri žlice maslinovog ulja u velikoj tavi na srednjoj vatri, ubacite luk i češnjak i pirjajte tri minute. Dodajte patlidžan, papriku i tikvice, dobro promiješajte i kuhajte oko pet minuta ili dok povrće ne dobije malo boje. Ubacite rajčice, vodu, sol, papar i začinsko bilje, dobro promiješajte i polako kuhajte na sasvim laganoj vatri oko sat vremena, povremeno miješajući. Kada je gotovo umiješajte šest žlica maslinovog ulja i provjerite začinjenost.