stdClass Object ( [id] => 1316925 [title] => Dalmatinci po spizu hrle u Liku. Lički krumpir im je hit, za bušu se ni ne pita pošto je... Poćirili smo ponudu i cijene [alias] => dalmatinci-po-spizu-hrle-u-liku-licki-krumpir-im-je-hit-za-busu-se-ni-ne-pita-posto-je-pocirili-smo-ponudu-i-cijene [catid] => 485 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Nisu Dalmatinci naive; kada ih život i euro pritisnu skupo, skupljim, najskupljim scenarijem, onda iz njih izađe lukavi Matan, koji odlazi u Liku po cjenovno pristupačniju, domaću spizu.

Ličani su oduševljeni, Dalmatinci pristižu u grozdovima puneći prikolice i prtljažnike mesom buše, janjetinom, ličkim krumpirom, paprikama, kupusom, pomidorama, medom, sirevima. Nađe se tu i likera, domaćih marmelada, jaja, mlijeka, skute, kupina, malina, borovnica... Svime što se uoči na cestovnim štandovima, na farmama, OPG-ovima, a ima ih po Lici na svakom koraku.

Iako nam i sami domaći otvoreno kažu kako ni Lika po cijenama više možda i nije toliko izdašna kao što je nekada bila, kupce s obale to ne smeta.

– Znaju komentirati kako su neke namirnice jeftinije od onih s obale, neki govore da smo i mi digli cijene. Ali uvijek tvrde kako im se isplati obaviti veliku kupnju, posebno zato što kod nas kupuju domaće, od prve ruke, ne od prekupca, nego direktno od proizvođača. A to je danas velika stvar. Ovu zadnju godinu Dalmatinci su nas okupirali, mi smo im postali najdraža tržnica – vele nam na jednom gospićkom cestovnom štandu.

{---
image

Štand za prodaju domaćeg voća i povrća uz prometnicu

 

Vojko Bašić/Cropix
---

Lički krumpir je hit nad hitovima

Hit nad hitovima je, kao i uvijek, lički krumpir, kojem cijena varira od 0,65 do 1,5 eura za kilogram. A uz bok mu ide lička perjanica, meso buše, za koje se u gospićkoj mesnici ne pita koliko košta, već samo ima li ga, i daj nam što više. Dalmatinski masovni desant na Liku tek slijedi, stiže nam jesen, s njom i manifestacija "Jesen u Lici", pripreme za zimnicu. Ličani se za dolazak ozbiljno pripremaju.

– Za pultom sam u našoj obiteljskoj mesnici u Gospiću svaki dan pa vam mogu reći iz prve ruke, Dalmatinci kod nas jako puno dolaze. I jako puno, puno traže meso naše poznate buše. Kupuju teletinu za peku, meso za gulaš i šnicele, vraćaju se, priču o ličkoj buši šire dalje. Cijene su nam prihvatljive, vodili smo se politikom da budu pristupačne ljudima, a da i mi funkcioniramo.

Ima vam i ovo, prolaze auto putem, svrate do gospićkog restorana "Maki", probaju neko od domaćih jela baš s tom našom glasovitom bušom. Oduševe se, traže recept, pitaju gdje mesa ima za kupiti i odmah dođu do nas u mesnicu. Tako vam glas ide sve više i dalje – veli Tihomir Čačić, čiji su roditelji na svom OPG-u već odavno počeli s uzgojem buše.

---

image

Gulaš od čuvene ličke buše

Vojko Bašić/Cropix
---

Poćirili smo u ponudu na jednom od štandova s prometnice koja iz Gospića vodi na sjever. Pomidore koje na kućnom pragu idu već od 1,5 eura, na banku skaču do dva. Kilo kapule je dva eura, koliko i krastavcima i kupusu. Paprikama je cijena 2,5 eura, brokula i karfiol dođu tri, krumpir je tu 1,50. Za češnjak se traži 10 eura, domaće smokve su pet eura kilo.

‘Imaju svoj plan‘

Sve to cjenovno varira na različitim lokacijama pa ne bi bilo zgorega prije kupnje malo poletjeti okolo. Prodavač sa štanda veli kako im naruku ide obližnja autocesta, pa domaći i stranci samo siđu na ručak, obave šoping i pravac dalje.

– Nekima je jeftinije, nekima isto kao na obali, ali svima je najbitnije da je domaće. Dalmatinci su nam veliki potrošači, sve ih je više, od korone im se povećava broj dolazaka. Ali zadnju godinu ih je čudo. Kupci su za poželjeti – veli nam prodavač.

A što je s glasovitom ličkom janjetinom? Imamo i tu priču. Janje do 30 kilograma žive vage u selu Bužimu nedaleko od Gospića nudi se za 150 eura. Tu nam starosjedilac Drago Prpić kaže kako su naši s obale česti gosti i kupci, ali i drukčiji od ostalih.

---

image

Drago Prpić: Naši ljudi s obale česti su kupci
 

Vojko Bašić/Cropix
---

– Imaju svoj plan – kaže Drago znakovito uz široki osmijeh.

– Vole oni našu ličku janjetinu, ali isto kažu da je njihova bolja. Mi opet držimo da je naša bolja. Ali isto je najbolja pečena. Dalmatinci su vam ovakvi: platit će 150 eura za janje, ali za janje do 25 kila i ni gram više. Isto imaju svoju računicu, kupe male janjčiće i prodaju ih dole na obali za paške. Poberu ih ovde kod nas, pa dole viču da su njijovi. Eto tako ja čujem, a sad...

Šta se mene tiče, neka dođu i još više, dobrodošli su nam svakako. Cijene? Kilo pečenog janjeta je ovde od 30 eura, negdi imamo i za 25, imaš negdi i za 40 – govori nam Drago, dok se iza njega nešto dimi, puše, stoji neka čudna građevina, ovo još vidjeli nismo.

Evo nam odmah pojašnjenja, zove se kofa, izrađena je od cigle i u njoj se od šumskog drveta radi najbolji drveni ugalj. O, kako je to nekada bilo u malom Bužimu, većina je familija kofu imala. Danas je ova jedna jedina živa i u pogonu, i to ne samo u Ličko-senjskoj županiji, nego i u Goranskoj, susjednoj. Kada je u radnom turnusu, iz nje ne staje kuljati sve do osmog dana. Tada se u njoj rodi najkvalitetniji drveni ugljen.

Prodaje se on brzinom munje čim preko vratašaca izađe, znate već gdje. U Dalmaciji, dragi naši čitatelji, u Dalmaciji. I drveni ugljen iz Like je kurentna roba kod naših ugostitelja, u kućanstvima. I to toliko da bi svaka kuća u malom Bužimu, da ga kao nekoć stane proizvoditi, stvorila tek kap u moru potreba za dalmatinski kraj.

---

image

Peć za proizvodnju drvenog ugljena u Bužimu
 

Vojko Bašić/Cropix
---

– Od postanka svita kofe je bilo, malo ko prije nije je palija i prodava ugljen za kruh. Svaka kuća u Bužimu je imala. Dole su vrata, gore se nadoranjivala kroz poklopac. Tu se nadopunjuje grabom i bukvom. Ovo je od mog susida Paje, on je na njivi, ja je pripazim dok njega nema – veli Drago.

Žega nemilosrdna

Ajmo do Paje Uzelca na polje, remetimo ga u radnom zanosu dok skuplja i balira sijeno na jednoj od njiva. Žega nemilosrdna, preko dana iza Velebita gori, ali Paji to ne smeta. Naučio je on cijeli život na takve uvjete. Kaže nam kako ova mladost ne bi radila za ništa. Ponudi im on i dobru cijenu, evo makar da mu nasiječu drva za kofu. Ma kako ne, neće nove generacije u poljoprivredu. Ops, Lika ima problem.

– Kofa moja dobra. To šta iz nje izađe je sitnica za ono što ljudima treba. Ide mi u Dalmaciju kompletno sve, ide i za druge krajeve na obali, prema Zagrebu. Sve to uzimaju restorani koji imaju roštilje za drveni ugalj. I Splićani nego kako, puno i oni kupuju.

Ovo je radio i pokojni tata, i eto, pitali mene poslije bi li nastavio, znaju da sam se tu s njim oko nje odgojio. I krenem ja tako. Radi se na njoj od travnja do listopada, ma može i cijelu godinu ako je lijepo vrijeme. Ja sam se vezao za tih nekoliko mjeseci, imam i puno drugog posla – veli Pajo.

Dragi su ovi ljudi, nasmijani, domaćinski nastrojeni, vole Dalmatince, našu šalu, govor, naglasak... Naučili su se na nas, koliko svita s naše bande dođe na njihovu, već su se s brojnima sprijateljili. Priča nam Pajo kako je od drvenog ugljena cijelo selo nekoć živjelo. Mijenjao se za brašno, za ono što je bilo potrebno.

Ali, eto, nitko više ne bi u taj posao ulazio. Prljav je, težak, opasan, moraš paziti na svaki korak. Ne daj Bože da se u nepažnji posklizneš, pa kroz ljevkasto grotlo, dolje u pakal upadneš. Smije se Pajo, tvrdi kako to ne bi bilo dobro. Na sreću, takvih nesretnika povijest ovog kraja bilježila nije.

---

image

Pajo Uzelac kod svoje peći za drveni ugljen
 

Vojko Bašić/Cropix
---

‘Triba zasukat rukave‘

– Nema do ovakvog ugljena, ništa mu nije ravno. Daje poseban okus svemu s roštilja. I zato je jako tražena roba. Prodajem ga na vriće, 15 eura jedna, u njoj je petnaest do sedamnaest kila. Ne gledam kilažu, nego koliko u nju stane. Sve se kod nas kupuje. Kilo kumpira sam do sada nudio za pet kuna, vrića od 30 kila dođe 20 eura. To je bilo do sada, a od sada bit će možda za euro skuplje.

Kod nas vam dođu i po dvi, tri familije skupa, dotegle prikolicu, znaju kupiti po deset, petnaest, više vreća. Ne mogu pripraviti koliko se traže. To vam je lički krumpir, a zna se što je lički krumpir. Ide i sve ostalo, sve što se kod nas na ovim našim njivama, farmama rodi.

Ko je rekao da se ne može živjeti od poljoprivrede. O može, može, ali zasukat rukave treba, dobro ih zasukati. A Dalmatinci to cijene, zato nam po domaće dolaze – veli Pajo.

---

Ponuda na štandu

Poćirili smo u ponudu na jednom od štandova s prometnice koja iz Gospića vodi na sjever:

rajčica - 1,5 eura

kapula - 2 eura

krastavac - 2 eura

kupus - 2 eura

paprika - 2,5 eura

brokula - 3 eura

karfiol - 3 eura

krumpir - 1,50 eura

češnjak - 10 eura

smokva - 5 eura

---

---

image

Košnja sijena

Vojko Bašić/Cropix
------
image

Štand za prodaju domaćeg voća i povrća uz prometnicu

Vojko Basic/Cropix
------
image

Stado na ispaši

Vojko Basic/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sprema se zimnica [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => sprema se zimnica 2 0 7942 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-08-21 13:40:26 [created_by] => 3217 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-08-22 16:57:26 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-08-22 16:57:26 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 485 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Hrana [menu-meta_keywords] => Hrana [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Priče [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Dalmatinci po spizu hrle u Liku. Lički krumpir im je hit, za bušu se ni ne pita pošto je... Poćirili smo ponudu i cijene [metakey] => lika, lički krumpir, lička buša, domaća hrana [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/08\/21\/25484278.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/21\/25460511.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/21\/25460519.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/21\/25460526.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/21\/25460525.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/21\/25460524.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/21\/25460523.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/21\/25460522.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/21\/25460521.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/21\/25460520.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/21\/25460509.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/21\/25460506.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/21\/25460468.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Basic\/Cropix","Vojko Basic\/Cropix","Vojko Basic\/Cropix","Vojko Basic\/Cropix","Vojko Basic\/Cropix","Vojko Basic\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Dalmatinski masovni desant na Liku tek slijedi, sti\u017ee nam jesen, s njom i manifestacija \u2018Jesen u Lici\u2018<\/p>","

\u0160tand za prodaju doma\u0107eg vo\u0107a i povr\u0107a uz prometnicu<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Gula\u0161 od \u010duvene li\u010dke bu\u0161e<\/p>","

Ko\u0161nja sijena<\/p>","

Drago Prpi\u0107: Na\u0161i ljudi s obale \u010desti su kupci
\n\u00a0<\/p>","

Pe\u0107 za proizvodnju drvenog ugljena u Bu\u017eimu
\n\u00a0<\/p>","

Pajo Uzelac kod svoje pe\u0107i za drveni ugljen
\n\u00a0<\/p>","

Pajo Uzelac kod svoje pe\u0107i za drveni ugljen<\/p>","

Pe\u0107 za proizvodnju drvenog ugljena u Bu\u017eimu<\/p>","

Pe\u0107 za proizvodnju drvenog ugljena u Bu\u017eimu<\/p>","

\u0160tand za prodaju doma\u0107eg vo\u0107a i povr\u0107a uz prometnicu<\/p>","

Stado na ispa\u0161i<\/p>","

Stado na ispa\u0161i
\n\u00a0<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1200x800","hd_25484278_1920.jpg":"1920x1080","k_25484278_1280.jpg":"1280x1280","k_25484278_1024.jpg":"1024x1024","k_25484278_640.jpg":"640x640","k_25484278_480.jpg":"480x480","k_25484278_340.jpg":"340x340","k_25484278_220.jpg":"220x220","o_25484278_1280.jpg":"1280x853","o_25484278_1024.jpg":"1024x682","o_25484278_640.jpg":"640x426","o_25484278_480.jpg":"480x320","o_25484278_340.jpg":"340x226","o_25484278_220.jpg":"220x146","h_25484278_1280.jpg":"1280x854","h_25484278_1024.jpg":"1024x683","h_25484278_640.jpg":"640x427","h_25484278_480.jpg":"480x320","h_25484278_340.jpg":"340x227","h_25484278_220.jpg":"220x147","pp_25484278_1280.jpg":"1280x1628","pp_25484278_1024.jpg":"1024x1303","pp_25484278_640.jpg":"640x814","pp_25484278_480.jpg":"480x611","pp_25484278_340.jpg":"340x432","pp_25484278_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1159","hd_25460511_1920.jpg":"1920x1080","k_25460511_1280.jpg":"1280x1280","k_25460511_1024.jpg":"1024x1024","k_25460511_640.jpg":"640x640","k_25460511_480.jpg":"480x480","k_25460511_340.jpg":"340x340","k_25460511_220.jpg":"220x220","o_25460511_1280.jpg":"1280x772","o_25460511_1024.jpg":"1024x618","o_25460511_640.jpg":"640x386","o_25460511_480.jpg":"480x289","o_25460511_340.jpg":"340x205","o_25460511_220.jpg":"220x132","h_25460511_1280.jpg":"1280x854","h_25460511_1024.jpg":"1024x683","h_25460511_640.jpg":"640x427","h_25460511_480.jpg":"480x320","h_25460511_340.jpg":"340x227","h_25460511_220.jpg":"220x147","pp_25460511_1280.jpg":"1280x1628","pp_25460511_1024.jpg":"1024x1303","pp_25460511_640.jpg":"640x814","pp_25460511_480.jpg":"480x611","pp_25460511_340.jpg":"340x432","pp_25460511_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25460519_1920.jpg":"1920x1080","k_25460519_1280.jpg":"1280x1280","k_25460519_1024.jpg":"1024x1024","k_25460519_640.jpg":"640x640","k_25460519_480.jpg":"480x480","k_25460519_340.jpg":"340x340","k_25460519_220.jpg":"220x220","o_25460519_1280.jpg":"1280x853","o_25460519_1024.jpg":"1024x682","o_25460519_640.jpg":"640x426","o_25460519_480.jpg":"480x320","o_25460519_340.jpg":"340x226","o_25460519_220.jpg":"220x146","h_25460519_1280.jpg":"1280x854","h_25460519_1024.jpg":"1024x683","h_25460519_640.jpg":"640x427","h_25460519_480.jpg":"480x320","h_25460519_340.jpg":"340x227","h_25460519_220.jpg":"220x147","pp_25460519_1280.jpg":"1280x1628","pp_25460519_1024.jpg":"1024x1303","pp_25460519_640.jpg":"640x814","pp_25460519_480.jpg":"480x611","pp_25460519_340.jpg":"340x432","pp_25460519_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1283","hd_25460526_1920.jpg":"1920x1080","k_25460526_1280.jpg":"1280x1280","k_25460526_1024.jpg":"1024x1024","k_25460526_640.jpg":"640x640","k_25460526_480.jpg":"480x480","k_25460526_340.jpg":"340x340","k_25460526_220.jpg":"220x220","o_25460526_1280.jpg":"1280x855","o_25460526_1024.jpg":"1024x684","o_25460526_640.jpg":"640x427","o_25460526_480.jpg":"480x320","o_25460526_340.jpg":"340x227","o_25460526_220.jpg":"220x147","h_25460526_1280.jpg":"1280x854","h_25460526_1024.jpg":"1024x683","h_25460526_640.jpg":"640x427","h_25460526_480.jpg":"480x320","h_25460526_340.jpg":"340x227","h_25460526_220.jpg":"220x147","pp_25460526_1280.jpg":"1280x1628","pp_25460526_1024.jpg":"1024x1303","pp_25460526_640.jpg":"640x814","pp_25460526_480.jpg":"480x611","pp_25460526_340.jpg":"340x432","pp_25460526_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1487","hd_25460525_1920.jpg":"1920x1080","k_25460525_1280.jpg":"1280x1280","k_25460525_1024.jpg":"1024x1024","k_25460525_640.jpg":"640x640","k_25460525_480.jpg":"480x480","k_25460525_340.jpg":"340x340","k_25460525_220.jpg":"220x220","o_25460525_1280.jpg":"1280x991","o_25460525_1024.jpg":"1024x793","o_25460525_640.jpg":"640x495","o_25460525_480.jpg":"480x371","o_25460525_340.jpg":"340x263","o_25460525_220.jpg":"220x170","h_25460525_1280.jpg":"1280x854","h_25460525_1024.jpg":"1024x683","h_25460525_640.jpg":"640x427","h_25460525_480.jpg":"480x320","h_25460525_340.jpg":"340x227","h_25460525_220.jpg":"220x147","pp_25460525_1280.jpg":"1280x1628","pp_25460525_1024.jpg":"1024x1303","pp_25460525_640.jpg":"640x814","pp_25460525_480.jpg":"480x611","pp_25460525_340.jpg":"340x432","pp_25460525_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1301","hd_25460524_1920.jpg":"1920x1080","k_25460524_1280.jpg":"1280x1280","k_25460524_1024.jpg":"1024x1024","k_25460524_640.jpg":"640x640","k_25460524_480.jpg":"480x480","k_25460524_340.jpg":"340x340","k_25460524_220.jpg":"220x220","o_25460524_1280.jpg":"1280x867","o_25460524_1024.jpg":"1024x693","o_25460524_640.jpg":"640x433","o_25460524_480.jpg":"480x325","o_25460524_340.jpg":"340x230","o_25460524_220.jpg":"220x149","h_25460524_1280.jpg":"1280x854","h_25460524_1024.jpg":"1024x683","h_25460524_640.jpg":"640x427","h_25460524_480.jpg":"480x320","h_25460524_340.jpg":"340x227","h_25460524_220.jpg":"220x147","pp_25460524_1280.jpg":"1280x1628","pp_25460524_1024.jpg":"1024x1303","pp_25460524_640.jpg":"640x814","pp_25460524_480.jpg":"480x611","pp_25460524_340.jpg":"340x432","pp_25460524_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1381","hd_25460523_1920.jpg":"1920x1080","k_25460523_1280.jpg":"1280x1280","k_25460523_1024.jpg":"1024x1024","k_25460523_640.jpg":"640x640","k_25460523_480.jpg":"480x480","k_25460523_340.jpg":"340x340","k_25460523_220.jpg":"220x220","o_25460523_1280.jpg":"1280x920","o_25460523_1024.jpg":"1024x736","o_25460523_640.jpg":"640x460","o_25460523_480.jpg":"480x345","o_25460523_340.jpg":"340x244","o_25460523_220.jpg":"220x158","h_25460523_1280.jpg":"1280x854","h_25460523_1024.jpg":"1024x683","h_25460523_640.jpg":"640x427","h_25460523_480.jpg":"480x320","h_25460523_340.jpg":"340x227","h_25460523_220.jpg":"220x147","pp_25460523_1280.jpg":"1280x1628","pp_25460523_1024.jpg":"1024x1303","pp_25460523_640.jpg":"640x814","pp_25460523_480.jpg":"480x611","pp_25460523_340.jpg":"340x432","pp_25460523_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1284","hd_25460522_1920.jpg":"1920x1080","k_25460522_1280.jpg":"1280x1280","k_25460522_1024.jpg":"1024x1024","k_25460522_640.jpg":"640x640","k_25460522_480.jpg":"480x480","k_25460522_340.jpg":"340x340","k_25460522_220.jpg":"220x220","o_25460522_1280.jpg":"1280x856","o_25460522_1024.jpg":"1024x684","o_25460522_640.jpg":"640x428","o_25460522_480.jpg":"480x321","o_25460522_340.jpg":"340x227","o_25460522_220.jpg":"220x147","h_25460522_1280.jpg":"1280x854","h_25460522_1024.jpg":"1024x683","h_25460522_640.jpg":"640x427","h_25460522_480.jpg":"480x320","h_25460522_340.jpg":"340x227","h_25460522_220.jpg":"220x147","pp_25460522_1280.jpg":"1280x1628","pp_25460522_1024.jpg":"1024x1303","pp_25460522_640.jpg":"640x814","pp_25460522_480.jpg":"480x611","pp_25460522_340.jpg":"340x432","pp_25460522_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1583","hd_25460521_1920.jpg":"1920x1080","k_25460521_1280.jpg":"1280x1280","k_25460521_1024.jpg":"1024x1024","k_25460521_640.jpg":"640x640","k_25460521_480.jpg":"480x480","k_25460521_340.jpg":"340x340","k_25460521_220.jpg":"220x220","o_25460521_1280.jpg":"1280x1055","o_25460521_1024.jpg":"1024x844","o_25460521_640.jpg":"640x527","o_25460521_480.jpg":"480x395","o_25460521_340.jpg":"340x280","o_25460521_220.jpg":"220x181","h_25460521_1280.jpg":"1280x854","h_25460521_1024.jpg":"1024x683","h_25460521_640.jpg":"640x427","h_25460521_480.jpg":"480x320","h_25460521_340.jpg":"340x227","h_25460521_220.jpg":"220x147","pp_25460521_1280.jpg":"1280x1628","pp_25460521_1024.jpg":"1024x1303","pp_25460521_640.jpg":"640x814","pp_25460521_480.jpg":"480x611","pp_25460521_340.jpg":"340x432","pp_25460521_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1346","hd_25460520_1920.jpg":"1920x1080","k_25460520_1280.jpg":"1280x1280","k_25460520_1024.jpg":"1024x1024","k_25460520_640.jpg":"640x640","k_25460520_480.jpg":"480x480","k_25460520_340.jpg":"340x340","k_25460520_220.jpg":"220x220","o_25460520_1280.jpg":"1280x897","o_25460520_1024.jpg":"1024x717","o_25460520_640.jpg":"640x448","o_25460520_480.jpg":"480x336","o_25460520_340.jpg":"340x238","o_25460520_220.jpg":"220x154","h_25460520_1280.jpg":"1280x854","h_25460520_1024.jpg":"1024x683","h_25460520_640.jpg":"640x427","h_25460520_480.jpg":"480x320","h_25460520_340.jpg":"340x227","h_25460520_220.jpg":"220x147","pp_25460520_1280.jpg":"1280x1628","pp_25460520_1024.jpg":"1024x1303","pp_25460520_640.jpg":"640x814","pp_25460520_480.jpg":"480x611","pp_25460520_340.jpg":"340x432","pp_25460520_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2710","hd_25460509_1920.jpg":"1920x1080","k_25460509_1280.jpg":"1280x1280","k_25460509_1024.jpg":"1024x1024","k_25460509_640.jpg":"640x640","k_25460509_480.jpg":"480x480","k_25460509_340.jpg":"340x340","k_25460509_220.jpg":"220x220","o_25460509_1280.jpg":"1280x1806","o_25460509_1024.jpg":"1024x1445","o_25460509_640.jpg":"640x903","o_25460509_480.jpg":"480x677","o_25460509_340.jpg":"340x479","o_25460509_220.jpg":"220x310","h_25460509_1280.jpg":"1280x854","h_25460509_1024.jpg":"1024x683","h_25460509_640.jpg":"640x427","h_25460509_480.jpg":"480x320","h_25460509_340.jpg":"340x227","h_25460509_220.jpg":"220x147","pp_25460509_1280.jpg":"1280x1628","pp_25460509_1024.jpg":"1024x1303","pp_25460509_640.jpg":"640x814","pp_25460509_480.jpg":"480x611","pp_25460509_340.jpg":"340x432","pp_25460509_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1216","hd_25460506_1920.jpg":"1920x1080","k_25460506_1280.jpg":"1280x1280","k_25460506_1024.jpg":"1024x1024","k_25460506_640.jpg":"640x640","k_25460506_480.jpg":"480x480","k_25460506_340.jpg":"340x340","k_25460506_220.jpg":"220x220","o_25460506_1280.jpg":"1280x810","o_25460506_1024.jpg":"1024x648","o_25460506_640.jpg":"640x405","o_25460506_480.jpg":"480x304","o_25460506_340.jpg":"340x215","o_25460506_220.jpg":"220x139","h_25460506_1280.jpg":"1280x854","h_25460506_1024.jpg":"1024x683","h_25460506_640.jpg":"640x427","h_25460506_480.jpg":"480x320","h_25460506_340.jpg":"340x227","h_25460506_220.jpg":"220x147","pp_25460506_1280.jpg":"1280x1628","pp_25460506_1024.jpg":"1024x1303","pp_25460506_640.jpg":"640x814","pp_25460506_480.jpg":"480x611","pp_25460506_340.jpg":"340x432","pp_25460506_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1206","hd_25460468_1920.jpg":"1920x1080","k_25460468_1280.jpg":"1280x1280","k_25460468_1024.jpg":"1024x1024","k_25460468_640.jpg":"640x640","k_25460468_480.jpg":"480x480","k_25460468_340.jpg":"340x340","k_25460468_220.jpg":"220x220","o_25460468_1280.jpg":"1280x804","o_25460468_1024.jpg":"1024x643","o_25460468_640.jpg":"640x402","o_25460468_480.jpg":"480x301","o_25460468_340.jpg":"340x213","o_25460468_220.jpg":"220x138","h_25460468_1280.jpg":"1280x854","h_25460468_1024.jpg":"1024x683","h_25460468_640.jpg":"640x427","h_25460468_480.jpg":"480x320","h_25460468_340.jpg":"340x227","h_25460468_220.jpg":"220x147","pp_25460468_1280.jpg":"1280x1628","pp_25460468_1024.jpg":"1024x1303","pp_25460468_640.jpg":"640x814","pp_25460468_480.jpg":"480x611","pp_25460468_340.jpg":"340x432","pp_25460468_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 485 [name] => Priče [alias] => price [description] => [parent] => 483 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"483","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"1","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7786537 Threads: 7 Questions: 1567556678 Slow queries: 4781321 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111689270 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/spiza/price ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 485 [name] => Priče [alias] => price [parent] => 483 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/spiza/price ) ) [link] => /mozaik/spiza/price/dalmatinci-po-spizu-hrle-u-liku-licki-krumpir-im-je-hit-za-busu-se-ni-ne-pita-posto-je-pocirili-smo-ponudu-i-cijene-1316925 [printLink] => /mozaik/spiza/price/dalmatinci-po-spizu-hrle-u-liku-licki-krumpir-im-je-hit-za-busu-se-ni-ne-pita-posto-je-pocirili-smo-ponudu-i-cijene-1316925?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 276020 [name] => lika [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => lika [link] => /tag/lika ) [1] => stdClass Object ( [id] => 428298 [name] => lički krumpir [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => licki-krumpir [link] => /tag/licki-krumpir ) [2] => stdClass Object ( [id] => 727342 [name] => lička buša [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-08-22 18:58:01 [main_article_id] => 0 [alias] => licka-busa [link] => /tag/licka-busa ) [3] => stdClass Object ( [id] => 506142 [name] => domaća hrana [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => domaca-hrana [link] => /tag/domaca-hrana ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sprema se zimnica [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Dalmatinci po spizu hrle u Liku. Lički krumpir im je hit, za bušu se ni ne pita pošto je... Poćirili smo ponudu i cijene [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3217 [name] => Tanja Šimundić Bendić [username] => tanja-imundi-bendi [email] => tanja-imundi-bendi@sd.hr [password] => $2y$10$pUwQkXak8MBBFRZddgYi7O8lKWTvyopqB9.l9GaJ1mTnpzbpYht4O [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/tanja-simundic-bendic-3217 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1735 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/22fccec878c9560c0665062e0cc12aa5?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/21/25484278.jpg [galleryCount] => 13 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Vojko Bašić/Cropix [mainImageDesc] =>

Dalmatinski masovni desant na Liku tek slijedi, stiže nam jesen, s njom i manifestacija ‘Jesen u Lici‘

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/21/25484278.jpg [title] =>

Dalmatinski masovni desant na Liku tek slijedi, stiže nam jesen, s njom i manifestacija ‘Jesen u Lici‘

Vojko Bašić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/21/25460511.jpg [title] =>

Štand za prodaju domaćeg voća i povrća uz prometnicu

 

Vojko Bašić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/21/25460519.jpg [title] =>

Gulaš od čuvene ličke buše

Vojko Bašić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/21/25460526.jpg [title] =>

Košnja sijena

Vojko Bašić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/21/25460525.jpg [title] =>

Drago Prpić: Naši ljudi s obale česti su kupci
 

Vojko Bašić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/21/25460524.jpg [title] =>

Peć za proizvodnju drvenog ugljena u Bužimu
 

Vojko Bašić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/21/25460523.jpg [title] =>

Pajo Uzelac kod svoje peći za drveni ugljen
 

Vojko Bašić/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/21/25460522.jpg [title] =>

Pajo Uzelac kod svoje peći za drveni ugljen

Vojko Basic/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/21/25460521.jpg [title] =>

Peć za proizvodnju drvenog ugljena u Bužimu

Vojko Basic/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/21/25460520.jpg [title] =>

Peć za proizvodnju drvenog ugljena u Bužimu

Vojko Basic/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/21/25460509.jpg [title] =>

Štand za prodaju domaćeg voća i povrća uz prometnicu

Vojko Basic/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/21/25460506.jpg [title] =>

Stado na ispaši

Vojko Basic/Cropix ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/21/25460468.jpg [title] =>

Stado na ispaši
 

Vojko Basic/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Nisu Dalmatinci naive; kada ih život i euro pritisnu skupo, skupljim, najskupljim scenarijem, onda iz njih izađe lukavi Matan, koji odlazi u Liku po cjenovno pristupačniju, domaću spizu.

Ličani su oduševljeni, Dalmatinci pristižu u grozdovima puneći prikolice i prtljažnike mesom buše, janjetinom, ličkim krumpirom, paprikama, kupusom, pomidorama, medom, sirevima. Nađe se tu i likera, domaćih marmelada, jaja, mlijeka, skute, kupina, malina, borovnica... Svime što se uoči na cestovnim štandovima, na farmama, OPG-ovima, a ima ih po Lici na svakom koraku.

Iako nam i sami domaći otvoreno kažu kako ni Lika po cijenama više možda i nije toliko izdašna kao što je nekada bila, kupce s obale to ne smeta.

– Znaju komentirati kako su neke namirnice jeftinije od onih s obale, neki govore da smo i mi digli cijene. Ali uvijek tvrde kako im se isplati obaviti veliku kupnju, posebno zato što kod nas kupuju domaće, od prve ruke, ne od prekupca, nego direktno od proizvođača. A to je danas velika stvar. Ovu zadnju godinu Dalmatinci su nas okupirali, mi smo im postali najdraža tržnica – vele nam na jednom gospićkom cestovnom štandu.

{---
image

Štand za prodaju domaćeg voća i povrća uz prometnicu

 

Vojko Bašić/Cropix
---

Lički krumpir je hit nad hitovima

Hit nad hitovima je, kao i uvijek, lički krumpir, kojem cijena varira od 0,65 do 1,5 eura za kilogram. A uz bok mu ide lička perjanica, meso buše, za koje se u gospićkoj mesnici ne pita koliko košta, već samo ima li ga, i daj nam što više. Dalmatinski masovni desant na Liku tek slijedi, stiže nam jesen, s njom i manifestacija "Jesen u Lici", pripreme za zimnicu. Ličani se za dolazak ozbiljno pripremaju.

– Za pultom sam u našoj obiteljskoj mesnici u Gospiću svaki dan pa vam mogu reći iz prve ruke, Dalmatinci kod nas jako puno dolaze. I jako puno, puno traže meso naše poznate buše. Kupuju teletinu za peku, meso za gulaš i šnicele, vraćaju se, priču o ličkoj buši šire dalje. Cijene su nam prihvatljive, vodili smo se politikom da budu pristupačne ljudima, a da i mi funkcioniramo.

Ima vam i ovo, prolaze auto putem, svrate do gospićkog restorana "Maki", probaju neko od domaćih jela baš s tom našom glasovitom bušom. Oduševe se, traže recept, pitaju gdje mesa ima za kupiti i odmah dođu do nas u mesnicu. Tako vam glas ide sve više i dalje – veli Tihomir Čačić, čiji su roditelji na svom OPG-u već odavno počeli s uzgojem buše.

---

image

Gulaš od čuvene ličke buše

Vojko Bašić/Cropix
---

Poćirili smo u ponudu na jednom od štandova s prometnice koja iz Gospića vodi na sjever. Pomidore koje na kućnom pragu idu već od 1,5 eura, na banku skaču do dva. Kilo kapule je dva eura, koliko i krastavcima i kupusu. Paprikama je cijena 2,5 eura, brokula i karfiol dođu tri, krumpir je tu 1,50. Za češnjak se traži 10 eura, domaće smokve su pet eura kilo.

‘Imaju svoj plan‘

Sve to cjenovno varira na različitim lokacijama pa ne bi bilo zgorega prije kupnje malo poletjeti okolo. Prodavač sa štanda veli kako im naruku ide obližnja autocesta, pa domaći i stranci samo siđu na ručak, obave šoping i pravac dalje.

– Nekima je jeftinije, nekima isto kao na obali, ali svima je najbitnije da je domaće. Dalmatinci su nam veliki potrošači, sve ih je više, od korone im se povećava broj dolazaka. Ali zadnju godinu ih je čudo. Kupci su za poželjeti – veli nam prodavač.

A što je s glasovitom ličkom janjetinom? Imamo i tu priču. Janje do 30 kilograma žive vage u selu Bužimu nedaleko od Gospića nudi se za 150 eura. Tu nam starosjedilac Drago Prpić kaže kako su naši s obale česti gosti i kupci, ali i drukčiji od ostalih.

---

image

Drago Prpić: Naši ljudi s obale česti su kupci
 

Vojko Bašić/Cropix
---

– Imaju svoj plan – kaže Drago znakovito uz široki osmijeh.

– Vole oni našu ličku janjetinu, ali isto kažu da je njihova bolja. Mi opet držimo da je naša bolja. Ali isto je najbolja pečena. Dalmatinci su vam ovakvi: platit će 150 eura za janje, ali za janje do 25 kila i ni gram više. Isto imaju svoju računicu, kupe male janjčiće i prodaju ih dole na obali za paške. Poberu ih ovde kod nas, pa dole viču da su njijovi. Eto tako ja čujem, a sad...

Šta se mene tiče, neka dođu i još više, dobrodošli su nam svakako. Cijene? Kilo pečenog janjeta je ovde od 30 eura, negdi imamo i za 25, imaš negdi i za 40 – govori nam Drago, dok se iza njega nešto dimi, puše, stoji neka čudna građevina, ovo još vidjeli nismo.

Evo nam odmah pojašnjenja, zove se kofa, izrađena je od cigle i u njoj se od šumskog drveta radi najbolji drveni ugalj. O, kako je to nekada bilo u malom Bužimu, većina je familija kofu imala. Danas je ova jedna jedina živa i u pogonu, i to ne samo u Ličko-senjskoj županiji, nego i u Goranskoj, susjednoj. Kada je u radnom turnusu, iz nje ne staje kuljati sve do osmog dana. Tada se u njoj rodi najkvalitetniji drveni ugljen.

Prodaje se on brzinom munje čim preko vratašaca izađe, znate već gdje. U Dalmaciji, dragi naši čitatelji, u Dalmaciji. I drveni ugljen iz Like je kurentna roba kod naših ugostitelja, u kućanstvima. I to toliko da bi svaka kuća u malom Bužimu, da ga kao nekoć stane proizvoditi, stvorila tek kap u moru potreba za dalmatinski kraj.

---

image

Peć za proizvodnju drvenog ugljena u Bužimu
 

Vojko Bašić/Cropix
---

– Od postanka svita kofe je bilo, malo ko prije nije je palija i prodava ugljen za kruh. Svaka kuća u Bužimu je imala. Dole su vrata, gore se nadoranjivala kroz poklopac. Tu se nadopunjuje grabom i bukvom. Ovo je od mog susida Paje, on je na njivi, ja je pripazim dok njega nema – veli Drago.

Žega nemilosrdna

Ajmo do Paje Uzelca na polje, remetimo ga u radnom zanosu dok skuplja i balira sijeno na jednoj od njiva. Žega nemilosrdna, preko dana iza Velebita gori, ali Paji to ne smeta. Naučio je on cijeli život na takve uvjete. Kaže nam kako ova mladost ne bi radila za ništa. Ponudi im on i dobru cijenu, evo makar da mu nasiječu drva za kofu. Ma kako ne, neće nove generacije u poljoprivredu. Ops, Lika ima problem.

– Kofa moja dobra. To šta iz nje izađe je sitnica za ono što ljudima treba. Ide mi u Dalmaciju kompletno sve, ide i za druge krajeve na obali, prema Zagrebu. Sve to uzimaju restorani koji imaju roštilje za drveni ugalj. I Splićani nego kako, puno i oni kupuju.

Ovo je radio i pokojni tata, i eto, pitali mene poslije bi li nastavio, znaju da sam se tu s njim oko nje odgojio. I krenem ja tako. Radi se na njoj od travnja do listopada, ma može i cijelu godinu ako je lijepo vrijeme. Ja sam se vezao za tih nekoliko mjeseci, imam i puno drugog posla – veli Pajo.

Dragi su ovi ljudi, nasmijani, domaćinski nastrojeni, vole Dalmatince, našu šalu, govor, naglasak... Naučili su se na nas, koliko svita s naše bande dođe na njihovu, već su se s brojnima sprijateljili. Priča nam Pajo kako je od drvenog ugljena cijelo selo nekoć živjelo. Mijenjao se za brašno, za ono što je bilo potrebno.

Ali, eto, nitko više ne bi u taj posao ulazio. Prljav je, težak, opasan, moraš paziti na svaki korak. Ne daj Bože da se u nepažnji posklizneš, pa kroz ljevkasto grotlo, dolje u pakal upadneš. Smije se Pajo, tvrdi kako to ne bi bilo dobro. Na sreću, takvih nesretnika povijest ovog kraja bilježila nije.

---

image

Pajo Uzelac kod svoje peći za drveni ugljen
 

Vojko Bašić/Cropix
---

‘Triba zasukat rukave‘

– Nema do ovakvog ugljena, ništa mu nije ravno. Daje poseban okus svemu s roštilja. I zato je jako tražena roba. Prodajem ga na vriće, 15 eura jedna, u njoj je petnaest do sedamnaest kila. Ne gledam kilažu, nego koliko u nju stane. Sve se kod nas kupuje. Kilo kumpira sam do sada nudio za pet kuna, vrića od 30 kila dođe 20 eura. To je bilo do sada, a od sada bit će možda za euro skuplje.

Kod nas vam dođu i po dvi, tri familije skupa, dotegle prikolicu, znaju kupiti po deset, petnaest, više vreća. Ne mogu pripraviti koliko se traže. To vam je lički krumpir, a zna se što je lički krumpir. Ide i sve ostalo, sve što se kod nas na ovim našim njivama, farmama rodi.

Ko je rekao da se ne može živjeti od poljoprivrede. O može, može, ali zasukat rukave treba, dobro ih zasukati. A Dalmatinci to cijene, zato nam po domaće dolaze – veli Pajo.

---

Ponuda na štandu

Poćirili smo u ponudu na jednom od štandova s prometnice koja iz Gospića vodi na sjever:

rajčica - 1,5 eura

kapula - 2 eura

krastavac - 2 eura

kupus - 2 eura

paprika - 2,5 eura

brokula - 3 eura

karfiol - 3 eura

krumpir - 1,50 eura

češnjak - 10 eura

smokva - 5 eura

---

---

image

Košnja sijena

Vojko Bašić/Cropix
------
image

Štand za prodaju domaćeg voća i povrća uz prometnicu

Vojko Basic/Cropix
------
image

Stado na ispaši

Vojko Basic/Cropix
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Basic/Cropix Vojko Basic/Cropix Vojko Basic/Cropix Vojko Basic/Cropix Vojko Basic/Cropix Vojko Basic/Cropix
Vojko Bašić/Cropix

Dalmatinski masovni desant na Liku tek slijedi, stiže nam jesen, s njom i manifestacija ‘Jesen u Lici‘

Vojko Bašić/Cropix

Štand za prodaju domaćeg voća i povrća uz prometnicu

 

Vojko Bašić/Cropix

Gulaš od čuvene ličke buše

Vojko Bašić/Cropix

Košnja sijena

Vojko Bašić/Cropix

Drago Prpić: Naši ljudi s obale česti su kupci
 

Vojko Bašić/Cropix

Peć za proizvodnju drvenog ugljena u Bužimu
 

Vojko Bašić/Cropix

Pajo Uzelac kod svoje peći za drveni ugljen
 

Vojko Basic/Cropix

Pajo Uzelac kod svoje peći za drveni ugljen

Vojko Basic/Cropix

Peć za proizvodnju drvenog ugljena u Bužimu

Vojko Basic/Cropix

Peć za proizvodnju drvenog ugljena u Bužimu

Vojko Basic/Cropix

Štand za prodaju domaćeg voća i povrća uz prometnicu

Vojko Basic/Cropix

Stado na ispaši

Vojko Basic/Cropix

Stado na ispaši
 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/spiza/price/dalmatinci-po-spizu-hrle-u-liku-licki-krumpir-im-je-hit-za-busu-se-ni-ne-pita-posto-je-pocirili-smo-ponudu-i-cijene-1316925 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=eda0ec4f9ae4eab5e1f808848875a3e15cc0d35d [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Dalmatinci+po+spizu+hrle+u+Liku.+Li%C4%8Dki+krumpir+im+je+hit%2C+za+bu%C5%A1u+se+ni+ne+pita+po%C5%A1to+je...+Po%C4%87irili+smo+ponudu+i+cijene&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fspiza%2Fprice%2Fdalmatinci-po-spizu-hrle-u-liku-licki-krumpir-im-je-hit-za-busu-se-ni-ne-pita-posto-je-pocirili-smo-ponudu-i-cijene-1316925 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fspiza%2Fprice%2Fdalmatinci-po-spizu-hrle-u-liku-licki-krumpir-im-je-hit-za-busu-se-ni-ne-pita-posto-je-pocirili-smo-ponudu-i-cijene-1316925 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sprema se zimnica [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Pričesprema se zimnica

Dalmatinci po spizu hrle u Liku. Lički krumpir im je hit, za bušu se ni ne pita pošto je... Poćirili smo ponudu i cijene

22. kolovoza 2023. - 18:57
Dalmatinski masovni desant na Liku tek slijedi, stiže nam jesen, s njom i manifestacija ‘Jesen u Lici‘Vojko Bašić/Cropix

Nisu Dalmatinci naive; kada ih život i euro pritisnu skupo, skupljim, najskupljim scenarijem, onda iz njih izađe lukavi Matan, koji odlazi u Liku po cjenovno pristupačniju, domaću spizu.

Ličani su oduševljeni, Dalmatinci pristižu u grozdovima puneći prikolice i prtljažnike mesom buše, janjetinom, ličkim krumpirom, paprikama, kupusom, pomidorama, medom, sirevima. Nađe se tu i likera, domaćih marmelada, jaja, mlijeka, skute, kupina, malina, borovnica... Svime što se uoči na cestovnim štandovima, na farmama, OPG-ovima, a ima ih po Lici na svakom koraku.

Iako nam i sami domaći otvoreno kažu kako ni Lika po cijenama više možda i nije toliko izdašna kao što je nekada bila, kupce s obale to ne smeta.

– Znaju komentirati kako su neke namirnice jeftinije od onih s obale, neki g...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 12:11