Svi znaju da je važno detaljno čišćenje kuhinje, ali mnogi zaboravljaju da je uz to potrebno ponekad i promijeniti kuhinjski pribor i posuđe jer s vremenom mogu postati opasni za korištenje.
Direktor tvrtke CreoGlass Bohdan Duha govorio je za Express o njihovom periodičnom pregledu i obnovi.
1. Kuhinjski pribor se mora mijenjati
Duha naglašava da posuđe treba biti u dobrom stanju: “Ako neprianjajuće tave pokazuju znakove istrošenosti, kao što su ogrebotine, krhotine ili izblijeđeni premaz, vrijeme je da ih zamijenite. Potražite visokokvalitetno neprianjajuće posuđe koje ne sadrži PFOA, ili razmislite o prelasku na alternative kao što su nehrđajući čelik ili lijevano željezo, koji su izdržljiviji i mogu podnijeti više temperature bez opasnosti od ispuštanja toksina.”
Duha preporučuje i redovito održavanje, uključujući korištenje drvenog ili silikonskog pribora umjesto metalnih strugala kako bi se produžio život neprianjajućih tava.
2. Dotrajale drvene kuhače
Drvene kuhače se s vremenom mogu oštetiti. Porozna priroda drva olakšava česticama hrane, vlazi i bakterijama da prodru u te pukotine, stvarajući pogodno tlo za gljivice zbog kojih se možete razboljeti. Osim toga, krhotine istrošenih drvenih kuhača mogu se odlomiti u hranu, što predstavlja opasnost od gušenja ili ozljede, prenosi Net.hr.
Duha je naglasio: “Redovito pregledavajte svoje drveno posuđe ima li znakova oštećenja, poput pukotina, promjene boje ili neugodnog mirisa. Ako vaše kuhače pokazuju bilo koji od ovih znakova, vrijeme je da ih zamijenite. Razmislite o ulaganju u drveno posuđe izrađeno od tvrđeg drva poput javora ili masline, koje je otpornije i manje upija vlagu. Možete prijeći na posuđe od silikona ili bambusa, koje nudi slične prednosti bez iste osjetljivosti na pucanje ili razvoj bakterija.”
3. Zahrđali noževi
Kuhinjske noževe vrlo često osim za pripremu jela koristimo i za "sto drugih stvari" te se nož lako može oštetiti. Oštar i dobro održavan nož nužan je u svakoj kuhinji, ali kada se hrđa počne pojavljivati postaje opasan.
Duha savjetuje: “Kako biste spriječili stvaranje hrđe u budućnosti, pobrinite se da vaši noževi budu temeljito osušeni nakon pranja i izbjegavajte ih ostavljati u vlažnim uvjetima. Čuvajte ih u stalku za noževe ili u umetku za ladice kako bi oštrice bile suhe i sigurne. Redovito podmazivanje noževa, posebno oštrica od ugljičnog čelika, također može pomoći u njihovoj zaštiti od hrđe.”
4. Iskrivljeno plastično posuđe
Mnogi imaju i više komada plastičnog posuđa u kuhinjama. Kada se počne topiti ili savijati, vrijeme je da se hitno zamijeni.
“Plastično posuđe, iako je pristupačno i svestrano, nije neuništivo. Visoka temperatura može uzrokovati njihovo topljenje, iskrivljenje ili čak otpuštanje štetnih kemikalija poput BPA ili ftalata u hranu”, upozorava Duha.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....