StoryEditorOCM
ProstorijaSVIJET DEKORACIJA

Mislite da sve znate o božićnim ukrasima? Naša insajderica zna više! Zna točno što ljudi žele i kupuju, a što su ‘s gađenjem‘ odbacili, evo priče što je in, a što teški demode

22. prosinca 2022. - 19:48

Što nam je ove godine Božić sa sobom od ukrasa i dekoracija donio, ali i odnio? Definitivnu su "šup kartu" dobili jednorozi i Mickey Mouse kugle!

Harali su nekoliko sezona, a onda su odjednom ničice pali pred navalom gnomova. Popularne bradonje s kapama navučenim preko nosa ove su godine oborile rekorde prodaje, no za razliku od prethodnih, dobili su novinu.

Stigle su im nove verzije s okicama, koje su oduševile poklonice mitskih stvorenjca s dalekog sjevera.

I orašari lagano izlaze iz mode.

Prošlih sezona od njih se mogli nismo obraniti, gdje god bi se okrenuli stajao bi makar jedan. Metalni, drveni, plastični, kartonski, u zlatnom, srebrenom, crvenom tonu. Ove godine dućane su "napali" i ružičasti, i tako su šik, ali u odnosu prema gnomovima gube korak.

Počele su nestajati i personalizirane kugle s obiteljskim fotografijama ili imenima najdražih. A u modu su se vratile one retro štiha, fine, nježne, ocrtane... koje su još naše bake pažljivo čuvale u kutijama.

Pomalu utrku gube i mini vrtuljci, a pojavile su se kućice, drvene, porculanske, oslikane, šarene, neke i jestive od tijesta i džumbira. Svoje su mjesto dobile pod staklenim kupolama, ali i na granama bora, velike crveno bijele lizalice i novi trend, dječje igračke.

A evo i najvećeg hita koji je naglo izronio netom prije Božića. Svi su poludjeli za velikim, prevelikim mašnama, u XXL dimenzijama koje se stavljaju na vrh bora ili se "ušuškavaju" među njegove grane. Na njih su doselile i krletke i pernate sovice, doduše ne baš i jeftine, pa ukrasi u obliku mini ogledala, rustikalnih okvira za fotografije, replike čajnika, kuhinjskog posuđa, šampanj čaša, četki za kosu, svega...

Pomalo se nazire i novi trend koji bi mogao zavladati tijekom narednih sezona, zvijezde i ukrasi u raznim bojama koje na tankim nitima vise s plafona.

Pa kada se upale svjećice, kada zatreperi svjetlo, vođeno svojom politikom pali se i gasi... kao kod bake, i onda kad bismo od njega već digli ruke. Ima u tome neke divne nostalgije, zar ne? Božić nam je na vratima. Kakvu nam divnu toplinu i veselje donosi.

image
/Shutterstock
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. ožujak 2023 20:11