StoryEditorOCM
Prostorijaposjetili smo

Luksuzna Villa 'Maranata': kamen, staklo i priroda u kući Pere Panjkovića

Piše PSD.
2. kolovoza 2014. - 13:17
Luksuzna vila, ujedno i poslovni objekt, koja će pažnju šire javnosti privući ponajviše stoga jer je u vlasništvu tvrtke u kojoj poslovne udjele ima poznati pjevač Pero Panjković i njegova supruga Jasminka, međutim, po još mnogočemu je posebna.

Riječ je, za početak, o jedinom turističkom objektu superluksuzne kategorije na omiškoj rivijeri zakićenom s čak pet (maksimalnih!) zvjezdica! No, ni to nije sve...

Villa “Maranata”, smještena na obroncima i čak 220 metara nadmorske visine lokaliteta poznatog kao Staro selo Jesenice nadomak Splita, u svom nazivu krije svete riječi.

Mrtvi aramejski jezik, kojim se koristio Isus, u riječi “maranata” poručuje: “dođi, Gospodine”. Uz Božju pomoć, velika odricanja i financijski rizik obitelji Panjković, te dijelom iz sredstava IPARD-a, pretpristupnog instrumenta pomoći EU-a, tri je godine nicala lijepa višekatnica koja je oplemenila turističku ponudu u ruralnoj zoni kategoriziranoj kao, zanimljivo, turistički C-razred.

Europska sredstva

No, svako zlo za neko dobro; upravo zahvaljujući toj nepopularnoj “C-okolnosti” i udaljenosti od mora (koje se ipak iz svakog kutića kuće vidi kao na dlanu), Panjkovići su mogli zatražiti europsku pomoć za zatvaranje zahtjevne financijske konstrukcije.

Sredstva IPARD-a – ta oznaka krasi i ulaznu kapiju – naime, znače kraticu za “instrument od pretpristupne pomoći za razvoj ruralnih područja”, a zatraženi su u ranijoj fazi gradnje objekta, to jest prije ulaska naše zemlje u Europsku uniju. Procedura je trajala dugo, ali sve u svemu se isplatilo...Suteren, prizemlje, prvi kat i galerija – tehnički – imaju osam plus dva kreveta, čak sedam toaleta, pet kupaonica i ukupno 360 metara četvornih tzv. korisnog prostora, uz 150 “kvadrata” terase s bazenom.

Evo jednog usputnog kurioziteta: bazen su Panjkovići namjeravali prekrivati solarnim pokrovom kad nije u upotrebi, no od tog su nauma odustali kad su vidjeli lastavice kako se rado dolaze u letu osvježiti na bazen...

U slozi s prirodom

Cijela kuća je inače u potpunosti “nature friendly”, čak su tri okolna drevna hrasta (duba) postala logo objekta i kao takva su simbolično utkana na ručnike i ogrtače.

U vizualnom smislu, pak, “Maranata” predstavlja najljepšu modernu interpretaciju dalmatinske kuće, na kojoj prevladava fino obrađen (ne uglačan) kamen i staklene stijenke koje prirodu maksimalno pripuštaju u unutrašnji prostor.

Njega je, pak, osmislila poduzetnica i hobi-interijeristica Jasminka Panjković, i to bez skupih dizajnerskih potpisa. Čak je sama snimila i fotografije Starih Jesenica, koje krase zidove u velikom formatu i tako dodatno “otvaraju” prostor poput širom otvorena prozora u sunčan dan...

Svaka je soba prekrasna na svoj način, a nose nazive: Sapphire, Pink, Aqua Marine i Emerald (smaragd u prijevodu), a sve su opremljene kupaonicama, internetskom vezom, klimatizirane su i tako dalje.

Dvije kuhinje, jedna u prizemlju, a druga “skrivena” u suterenu pokraj mini teretane, također omogućuju autonoman, višednevni boravak u vili.Posebno uzbudljiv, rekli bismo, jest spomenuti suterenski dio u kojemu je smještena mala SPA oaza: turska i finska sauna, masažni stol i tuševi čak su posebnim ulazom povezani s bazenom, uz koji se slažu kao med uz mlijeko!

Zgodno je pripomenuti da je ispod bazena malo zasebno FKK sunčalište, a cijeli objekt je okružen mirisnim biljem i začinskim i autohtonim raslinjem, koje će u dogledno vrijeme stanarima Ville “Maranata” priuštiti diskretno uživanje na najluksuznijoj razini.

I to tijekom cijele godine, jer je investitorski par nakanio u ruralnom dijelu Jesenica afirmirati i izvansezonski turizam, pa u svrhu idiličnih zima u Villi “Maranata” posvuda postoji i podno grijanje, a usred blagovaonice i dnevnog boravka – koji se nastavljaju na bazen – postavljen je predivni Hoyyan kamin.

Naposljetku, evo i malo socijalnog aspekta, nimalo nebitnog u recesijskom kontekstu u kojemu živimo: u “Maranati” je od otvorenja zaposleno troje ljudi.
Lenka Gospodnetić, foto: Jakov Prkić / Cropix

Prvo pa muško

Vilu poznatog pjevača starije garde, zanimljivo je primijetiti, u komercijalnom smislu je “krstio” također pjevač, ali novovalni: Ivan Zak u “Maranati” je, naime, snimao niz kadrova za svoj novi ljetni singl “Duguješ mi ljeto”.
Ne sumnjamo da će se na istom mjestu uskoro promovirati i neka nova uspješnica evergreena Panjkovića!


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. rujan 2023 11:15