StoryEditorOCM
ProstorijaIZABRATI PRAVU STVAR

Bijela katnica u malom selu Pajići gospođu Mirelu je oborila s nogu! Kupila ju je i dala joj novi život, a nas primila u goste! Priča nam o zamkama brze zarade, lažnom kamenu i prevarama

27. lipnja 2022. - 12:32

U jednu takvu kuću, kamenu, predivnu, tradicionalnu istarsku, prepoznatljive gradnje ovoga kraja, Mirela Vranješ se prije nekoliko godina zaljubila na prvi pogled. Bijela katnica u Tinjanu, u šarmantnom seocetu Pajići, osam kilometara od mora, Mirelu je oborila s nogu.

A koga ne bi kada bi se našao oči u oči s tim predivnim kamenim, starim, savršeno obrađenim vacadama, punom hrastovom drvenarijom, savršeno očuvanim stropnim gredama, opekom.

I oko nje bujnom netaknutom, zelenom istarskom prirodom. Kuća je tako dobila svoju novu obitelj, a dočim je došla u njihovo vlasništvo, vlasnica ju je odlučila malo modernizirati.

image
Studio Saršon/


– Ona je uistinu predivna, no ipak joj je nedostajalo malo modernog dodira, pokoji živi detalj, osvježenje. U našu je obitelj došla 2018. godine, nakon čega smo joj napravili makeover. Ništa suštinski, ništa veliko nisam mijenjala, maknula sam stare zavjese, stolnjake, prekrivače.

Ubacila sam lampe u ponare, stavila slike poznatih istarskih umjetnika. Kuća me oduševila svojom stamenošću, snagom. Tako je moćna, velika, prostrana. Kao da diše, živi. U biti i jest, građena je od čistih, predivnih prirodnih materijala fenomenalno uklopljenih u cjelinu – veli Mirela.

Tradicijska gradnja

Istina je, čvrste masivne vacade oplemenjene su drvenom hrastovinom, koja se protegla i kao stropna konstrukcija. Tu su i stare debele grede fino očuvane, njegovane, divni ukras u bjelini prostora.

image
Studio Saršon/


Oduševljavaju i neožbukane površine na unutarnjim zidovima, koje otkrivaju ono skriveno ispod njih. A ispod njih je istarska građa, kamen i njegova ljepota.

– Kamen se stapa s crvenim opekama, još jednim simbolom tradicijske gradnje. Kao kontrast toj lepezi boja pojavljuje se kuhinja u menta nijansi, prozračni svježi ton koji me oduševio. Kuća je jako prostrana, velika, s puno prostora za našu obitelj, rodbinu, prijatelje, goste.

image
Studio Saršon/


Gdje najviše volim boraviti? Obožavam bjelinu soba, ali jako volim i dnevni boravak s kaminom. Zimi kada se upali vatra, kuća se ugrije, svi se okupimo oko stola, a što da vam kažem, to je predivan ugođaj. Ali lijepo je i vani, u dvorištu, kraj bazena, u maloj kući u kojoj imamo bilijar, društvene igre, naš salon za zabavu, u prirodi koja nas okružuje – kaže Mirela.

image
Studio Saršon/
image
Studio Saršon/


Istarske kuće već duže vrijeme intrigiraju i domaće i strance. Neki u njima vide dobar izvor zarade. Drugi investiciju koja se lako pretvara u odmorišnu obiteljsku rezidenciju. Mirela tvrdi kako pomama za ovakvim nekretninama traje i dalje.

Kod nekih stvara i želju za brzom zaradom, koja se manifestira u gradnji novih kuća u naoko istarskom tradicionalnom stilu. Ali ne od materijala koje su koristili stari graditelji ovoga kraja.

Teško naći meštra

– Tome sve češće svjedočimo. Brojni investitori rade kuće od betona koje se potom oblažu kamenom. A umjesto kvalitetnih materijala na pod stavljaju jeftine laminate, na stropove umjetne drvene grede.

To nije istarska prava kuća, već imitacija kojoj za realizaciju treba puno manje vremena, ali i utrošak manje količine novca. S kupnjom stare kuće treba biti pažljiv, mnogo je malih caka oko kojih se treba dobro pobrinuti kako bi joj sačuvali zdravlje – veli Mirela.

image
Studio Saršon/


Kamen dakle treba redovito čistiti, voditi računa o fugama. Drvenarija traži veliku pažnju, jer u njezinu dubinu vole se uvlačiti životinjice koje tu nalaze svoj sigurni dom.

Zato se drvo treba stalno premazivati zaštitnim sredstvima, lakirati, isto kao i brodski pod. A ima još jedna bitna stavka – kućna fasada.

– Fasade starih kuća uvijek imaju neku malu pukotinu u koju se vole useliti pčele, ose, stršljeni. One našu kuću jako vole i zato stalno moram angažirati pčelare koji nam pomažu u iseljavanju njihovih gnijezda.

image
Studio Saršon/


A znate što je problem kod starih kuća? Teško je naći meštra koji zna raditi u tradicionalnim metodama i s ovakvim materijalima. Sve ih je manje. Uvijek kažemo, lakše je kupiti novu kuću, nego uređivati staru. Ali stara ima svoju čar, šarm, ima nešto ono što oduševljava, osvaja na prvi pogled –​ pojašnjava Mirela.

Fotografije: www.studiosarson.comhttps://www.facebook.com/studiosarson

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. rujan 2023 23:17