StoryEditor
ProstorijaKUŠIN OD LJUSKICA

Ana Ljubić je samozatajna mlada poduzetnica. Ima tek 23 godine, a već je pokrenula svoj brend jastuka. Ovo je njena priča...

Piše Matea Roglić
31. siječnja 2021. - 19:47
Privatni album

Kažu da je čista savjest najmekši jastuk. Mi se ipak ne bismo u potpunosti složili. Otkrili smo efektne, oku ugodne i iznimno udobne ekološke jastuke koji su ispunjeni ljuskicama heljde i pira! Osim što su punjeni neubičajenim punilom, moramo dodati da je brend sto posto hercegovački i sto posto ručni rad.

image
Ana Ljubić

Ana Ljubić, samozatajna mlada poduzetnica, ima 23 godine. Rođena je i živi u Mostaru. Studentica je Edukacijske rehabilitacije Sveučilišta u Mostaru. Kaže nam da obožava kazalište i tu i tamo čak odglumi neku kazališnu ulogu. Od rane mladosti pokazala je afinitet za iglom i koncem te je naučila šiti, a veli nam da joj je prvu šivaću mašinu kupio brat. I tako je sve počelo...

Pokrenula je brend ekoloških jastuka "Pulvinaris", koji su, ponovimo još jednom, u potpunosti organski proizvod zbog spomenutih ljuskica, a k tome svaki se izrađuje ručno. Razmijenili smo s Anom "dvi, tri beside" o prednostima jastuka, njihovim karakteristikama i njezinim planovima za dalje.

– Sve je krenulo iz moje ljubavi prema prirodnim proizvodima i šivanju. Prije sam radila unikatne cekere i na taj sam način usavršavala svoje krojačke sposobnosti. Moja prijateljica, koja i sama radi prirodne pripravke, u jednom mi je našem razgovoru ispričala svoje iskustvo vezano uz ovakve jastuke. Inspirirana njezinom pričom, krenula sam u akciju.

Ali kako je došla do ideje s ljuskicama?

– Željeli smo ponuditi drukčiji proizvod koji je sto posto hercegovački. Svi materijali koje koristimo su iz BiH, proizvod je sto posto ručni rad i sto posto prirodan. Bilo je jako teško započeti ovaj posao jer smo imali malo izvora informiranja. Učila sam s portala na raznim svjetskim jezicima te sam danima sjedila i prevodila svaku riječ sa španjolskog, turskog, kineskog... Trud se svakako isplatio. Naziv brenda potječe iz latinskog naziva za jastuk.

Proces proizvodnje jastuka započinje već na poljima.

– Sve počinje na poljima na kojima se sade heljda i pir. Nakon žetve, žitarice se melju i pri tome odvajamo ljuskice, a ostatak zrna samelje se za brašno. Zatim se ljuskice pročišćavaju i propuhuju. Iznimno je važno njihovo pravilno skladištenje jer traže kontrolirane uvjete. Poslije toga skroje se jastučnice, koje se pune ljuskicama žitarice. Jastuk se puni kroz malu rupu kako bi bio pun zraka, a proces punjenja obavlja se ručno i potrebno je otprilike 30 minuta.

Ako uzmemo u obzir i vrijeme potrebno za šivanje, izrada jednog jastuka traje oko jedan sat, ne računajući, naravno, vrijeme potrebno za žetvu i pripremu ljuskica. Detaljno se pregleda svaka hrpica ljuskica i tek ih onda sipamo u jastuk. Heljda i pir melju se u odvojenim mlinovima, tako da naši kupci koji imaju teške alergije na pir ili gluten nemaju nikakvu alergijsku reakciju spavajući na jastuku od heljdinih ljuskica.

Punjenja od ljuskica žitarica imaju dobar razlog za korištenje, a Ana nas upućuje u prednosti spavanja na takvim jastucima.

– Ima ugodan miris, koji nije intenzivan pa ne stvara problem ni onima koji su osjetljivi na mirise. Odlično provodi vlagu pa je izuzetan za osobe koje se znoje u snu jer znojenje smanjuje na minimum, gotovo da ga nema. U jastuku se ne nakupljaju grinje i prašina pa je odličan izbor i za osobe koje su alergične na njih. Stvara blago šuškanje koje ne ometa san.

Na koncu pitamo i kako doći do ovih ekoloških proizvoda koji imaju toliko dobrih karakteristika. Za sada se to odvija preko društvenih mreža, ali mlada Ana Ljubić ima ozbiljan plan za otvaranje poslovnica u Hercegovini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2021 12:40