StoryEditorOCM
Panoramaiz prve ruke

Žena koja je živjela u Španjolskoj i Australiji savjetuje kako preživjeti toplinski val: Jedite malo, često i lagano, jedan kućanski uređaj nikad nemojte koristiti

Piše Mozaik SD
17. srpnja 2022. - 16:13
Ako se ne može napraviti propuh, dobro dođe ventilator. Toćanje nogu u lavoru moglo bi biti opsano zbog struje (ilustracija)AFP

Već neko vrijeme vrućine su zaista velilke, naročito na jugu, čak i za godišnje doba kao što je ljeto. Naravno najgore je bolesnicima, starijima i onima koji moraju raditi na suncu ili se kretati po vrućinama.

Svatko se protiv vrućina uglavnom bori kako zna i umije. Ali kao i u drugim stvarima u životu, nekad nismo ni svjesni da griješimo. Odnosno da bi nam uz drugačiji pristup moglo biti lakše.

image

Kada je 47 Celzija, kao u srijedu u Sevilli, treba znati izdržati

Cristina Quicler/AFP

N J Simmonds, autorica romana za mlade i fantasy knjiga, na Twitteru je objavila neformalne savjete kako lakše preživjeti toplinski val, što je postalo viralni hit. Težinu njenim riječima daje činjenica da je živjela u Španjolskoj i Australiji, zemljama koje su poznate po toplinskim udarima. N J Simmonds u njima je uspjela ostati hladne glave i dati savjet onima koji se sada s njima suočavaju prvi put, poput njenih britanskih prijatelja.

Ona priznaje da je većinu života provela u Velikoj Britaniji. Priznala je i da nema klimu i da svako ljeto provodi u južnoj Španjolskoj s temperaturama od 42 Celzijeva stupnja. Priznaje i da se uvijek šokira što mnogi ne prilagode svoj način života toplini. Nakon toga krenuli su savjeti iz bogatog iskustva.

"Držite prozore, zavjese i rolete ZATVORENE. Ovo može zvučati čudno, ali zrak je vruć, kao i sunčeva svjetlost, pa držite kuću u sjeni. Puno pomaže. Teže je u kućama izgrađenim za hladnoću, ali zapamtite da izolacija također drži toplinu vani pa navucite proklete zavjese ili stvarate staklenik. Možete kupiti i jeftine prijenosne AC jedinice", zapisala je N J Simmonds na Twitteru, prenosi Bored Panda.

"Dva otvorena prozora ili vrata (zavjese navučene) mogu stvoriti ugodan povjetarac, ako vani nije toplije nego unutra. Ali tada svi insekti mogu ući u kuću ako nemate komarice", piše ona.

image

Po N J Simmonds, fen se može spremiti među jesenske stvari

AFP

Osim tuširanja, N J Simmonds otkriva i dvije stvari s tijelom koje mogu pomoći: "Stavite noge u kantu hladne vode dok gledate TV" i "Mokra kosa pomaže. Zapravo, ne koristite sušilo za kosu!".

Nekoliko njenih savjeta tiču se prehrane: "Lubenica i ledene lizalice održavaju hidrataciju. I salata je dobra ljeti zbog sadržaja vode. Jedite što želite, ali probava troši energiju koju nemate – zato jedite malo, često i lagano. Stoga tapas! Veliki ručak, dugo spavanje, lagana večera. Oprez, sva hrana, mrvice, i slatka pića mogu privući bube. Zato održavajte svoju kuću čistom i brzo perite suđe!", napominje zaključno N J Simmonds, prenosi Bored Panda.

image

Mokra glava dobro rashlađuje tijelo

Cristina Quicler/AFP

Njeni savjeti djeluju razumno, od zatvaranja prozora i vrata dok je vani topliji zrak te stvaranja propuha kada situacija bude obratna. Doduše, Simmonds nije dala posebni savjet za Hrvate koji se po mnogima pretjerano boje propuha.

Ma koliko zvučalo luzerski, toćanje nogu u lavoru s hladnom vodom vjerojatno pomaže, baš kao i mokra kosa. Ljeto svakako nije vrijeme ni za gradelanje carskoga mesa ni za dugo kuhanje sarmi. Toplinski val je, prilagodimo se tome.

image

Stari Španjolci i Španjolke dobro znaju kako se nositi s velikim vrućinama

Cristina Quicler/AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. lipanj 2023 20:26