Znate li čemu služi druga strana bata za meso? Većina ljudi uvijek koristi jednu stranu bata kada lupa kotlete ili odreske. Ima i onih koji na to uopće ne obraćaju pažnju i uopće ne shvaćaju da se strane na batu međusobno razlikuju. Čini se kao običan kuhinjski predmet, ali vrijedi pobliže pogledati njegovu strukturu i otkriti njegovu pravilnu upotrebu.
Bat za meso može biti četvrtastog ili ovalnog oblika, ali tekstura je ključna. Obično se jedna strana jasno razlikuje od druge. Najčešći oblici udarne površine su romboidi, pruge ili glatka površina. Vrijedno je znati da svaki od njih ima svoju primjenu.
Meso možete lupati s obje strane, ali tada nećete dobiti najbolji rezultat. Važno je znati da se karirana strana koristi za omekšavanje mesa. Najbolje koristiti za tvrdu svinjetinu. Bit će odličan za svinjske kotlete. S druge strane, glatka ili prugasta strana lomi vlakna koja se mogu stvrdnuti tijekom toplinske obrade. Najprikladniji je za junetinu, ali i npr. za svinjski vrat.
Glatki dio bata treba koristiti i za mekano meso koje se lako para na neravnoj površini.
Čekić za omekšavanje mesa dizajniran je da najbolje obavlja svoju funkciju za različite vrste mesa, piše Najžena.