StoryEditor
Panorama‘BILDAJTE‘ IMUNITET

Što je kvercetin? Taj nutrijent je dio američkog protokola liječenja Covida kod kuće, a u ljekarnama košta 200 kuna. Domaći imunolog sve objasnio

28. listopada 2020. - 10:07

Možemo li mi sami preventivno piti neke dodatke prehrani kako bismo ojačali imunitet i "obranili" se od korone? Pojedini strani stručnjaci daju potvrdan odgovor na to pitanje, navodeći da neki vitamini i mikronutrijenti mogu djelovati preventivno, ali i ublažiti bolest. 

Prof. dr. sc. Zlatko Trobonjača, imunolog s Katedre za fiziologiju, imunologiju i patofiziologiju riječkog Medicinskog fakulteta, nam je odgovorio na nekoliko pitanja:  

U protokolu američkog liječenja kod kuće, ali i u bolnici, navode se i veće doze cinka, vitamina C i D koje bi trebali primati bolesni, ali i kao mjera profilakse.

- Postoje određena saznanja da pojedini mikronutrijenti mogu ublažiti bolesti i ubrzati oporavak. Bitno je znati da oni nisu ključni i nisu čudotvorni lijek, ali mogu pomoći. Vitamin C u kombinaciji s cinkom može pomoći funkcionalnosti nekih naših enzima i oporavku tkiva, no trebalo bi se držati preporučenih doza.

Vitaminu D pridaje se velika pozornost, pa bi njega trebalo zimati barem od 2000 do 3000 internacionalnih jedinica, pogotovo u zimskim mjesecima kada manje boravimo na suncu i manje stvaramo tog vitamina.

Amerikanci spominju i kvercetin (Quercetin), bioflavonoid koji u ljekarnama košta oko 200 kuna.

- Spominju ga zbog protuupalnog djelovanja, a znamo da se u bolesti COVID-19 ponekad javlja opasno stanje koje možemo kolokvijalno nazvati „prekomjerna upala". Za građane je važno da se drže propisanih doza, jer i bioflavonidi u velikim količinama mogu imate neželjene efekte.

Kao imunolog mogu reći da je za naš imunitet dobro ono što je dobro i za sve druge organske sustave, a to znači raznolika prehrana, smanjivanje unosa šećera i bijelog brašna, održavanje poželjne tjelesne težine, redovito kretanje i rekreiranje, dobra higijena sna, izbjegavanje stresa te umjeren boravak na suncu. Vidjeli smo da su pretile osobe u značajno većem riziku od dobivanja komplikacija tijekom obolijevanja od COVID-a - kaže Trobonjača. 

Ovo je protokol liječenja (kod kuće i tijekom hospitalizacije) iz jedne američke bolnice. 

image
Dio jednog američkog protokola liječenja
SCREENSHOT

Kvercentin je nabolje piti s vitaminom C. U ljekarnama bočica s 50 kapsula zapada oko 200 kuna. 

Cijeli američki protokol liječenja možete pronaći OVDJE

Što je kvercentin?

Što je kvercetin (Quercetin), bioflavonoid koji je u Americi ušao u protokole liječenja bolesnika koji su zaraženi SARS-CoV-2 virusom.

Ovako djelovanje tog bioflavonoida objašnjavaju u jednoj  domaćoj tvrtci koja se bavi distribucijom lijekova i dodataka prehrani. 

- Kvercetin je vrlo snažan prirodni antioksidans iz skupine bioflavonoida. Bioflavonoidi se nazivaju još i vitamin P ili C kompleks jer se u prirodi najčešće nalaze zajedno sa ovim vitaminom. Veliki broj bioflavonoida su pigmenti široko rasprostranjeni u biljnom svijetu (sjemenke, luk, šumsko i bobičasto voće, jabuke, zeleni čaj, crveno vino i crno grožđe).

Najveća količina kvercetina tako se nalazi u svježem crvenom luku (cca 250 mg/kg) i gospinoj travi, a dobar izvor su i crvene jabuke (kora).

Kvercetin ima snažno antioksidativno djelovanje; sprječava oksidaciju unutar stanica, obnavlja vitamin E i neutralizira slobodne radikale. Štiti sluznicu želuca, djeluje zaštitno i na živčani te kardiovaskularni sustav. Ima i protuupalno djelovanje jer blokira složene mehanizme proizvodnje upalnih medijatora.

Osim snažnog antioksidativnog djelovanja koristi se najviše kao prirodni antihistaminik. Sprječava proizvodnju i oslobađanje histamina na nivou stanica u organizmu. Za razliku od sintetskih antihistminika nema neugodnih nuspojava.

Kod alergijskih reakcija preporuča se uzimanje 200-300 mg 1-2 puta na dan ovisno o intenzitetu alergije. Snažnije djelovanje postiže se u kombinaciji sa vitaminom C, vitaminom B5 , omega 3, cinkom…Preporuka je sa suplementacijom započeti mjesec dana prije izlaganja alergenima.

Kombinacija kvercetina, vitamina C i cinka predstavlja tako je priprema cjelokupnog organizma u periodu smjene godišnjih doba i povećanoj izloženosti alergenima - navode u toj tvrtki. 

item - id = 1053830
related id = 0 -> 1131989
related id = 1 -> 1124070
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. listopad 2021 02:36