Začini su važni za okus jela i ljudi su za njih spremni dobro platiti.
Šafran je daleko najskuplja i najtraženija vrsta začina na svijetu. Nazivaju ga i "crvenim zlatom", zbog činjenice da kilogram košta više od 1100 eura. Jedna od zemalja koja je najveći svjetski izvoznik šafrana je Indija, ali se ona posljednjih godina suočava s velikim problemima u proizvodnji.
Otprilike 90 posto indijske proizvodnje šafrana dolazi iz regije Kašmir, gdje se šafran uzgaja stoljećima. Za proizvodnju samo jednog kilograma potrebno je između 200.000 i 300.000 cvjetova, a cijeli posao obavlja se ručno, piše Kurir.
Posljednja dva mjeseca u godini polja oko grada Pamporea, indijskog središta šafrana, cvjetovi poprimaju potpuno ljubičastu boju, a jesen je vrijeme žetve. Začin se dobiva upravo iz tučka, odnosno tamnocrvenih niti, zvanih stigme i za to je potrebno strpljenje i kvalificirani radnici.
Šafran odlično ide uz rižote, a ima i ljekovita svojstva. Cijena mu je odlična, ali pri upuštanju u posao s njim treba dobro promisliti može li uspijevati kod nas te imamo li znanja i volje za taj teški rad.