StoryEditorOCM
PanoramaKORAK PO KORAK

Muškarac boluje od poznate bolesti, patio je godinama, a lijekovi su malo pomagali. A onda je otkrio novi način prehrane i sve tegobe je otklonio, evo što je napravio

Piše MOZAIK SD
21. rujna 2022. - 17:16

Službenik Vijeća za umjetnost koji je postao ‘pustinjak‘ nakon što se probudio i otkrio svoje lice i tijelo prekriveno crvenim i ljuskavim mrljama veličine kišne kapi, raduje se proslavi Manchester Pridea ovog vikenda nakon što su "čudesna krema" od 19,99 funti i promjena prehrane izliječili njegov problem.

Naime, Scot Cunningham (27) počeo je patiti od blage psorijaze – kožnog stanja koje uzrokuje ljuskave mrlje često ljuskave kože – na rukama i torzu kada je napunio 21 godinu.  Dotad je uvijek imao potpuno čist ten.

Dobio je ​​psorijazu u listopadu 2017. godine, dok je studirao na magisteriju pisanja radijskih i televizijskih scenarija na Sveučilištu Salford.

-Upravo sam se preselio u svoj studentski smještaj i izlazeći iz tuša primijetio sam dvije ili tri crvene mrlje na torzu. Samo sam pretpostavio da je generalno prljavo okruženje uzrok reakcije moje kože, sjeća se za Independent.

Prilikom odlaska liječniku opće prakse, Škotu su propisane steroidne kreme za ublažavanje mrlja od suhe kože – koje su u početku djelovale.

-Kreme su djelovale, ali kad pogledam unatrag, mislim da su samo prikrile problem, daleko od toga da su se stvarno uhvatile u koštac s njim. Ušao sam u i ciklus korištenja steroidnih krema kada mi je koža bila loša dva tjedna, gledajući tragove kako blijede, a zatim sam dva tjedna koristio normalnu hidratantnu kremu. Tada bi mi se koža pogoršala i ponovno bih koristio kreme.Bio je to začarani krug, ali u tom trenutku to je bila samo manja neugodnost, priča Scot.

Ali onda je u listopadu 2021.godine dobio infekciju grla, a nekoliko dana kasnije je promjetio i sitne, crvene, ljuskave mrlje po cijelom tijelu.

-Preko noći se dogodilo. Bilo je na desetke ovih ružičastih ljuski veličine kapi kiše posvuda po meni. Jako sam se uplašio. Nisam imao pojma što se dogodilo, veli Scot.

Vrativši se liječniku opće prakse, dijagnosticirana mu je gutatna psorijaza – stanje kože koje uzrokuje male ranice u obliku kapljica na prsima, rukama, nogama i tjemenu – i propisano mu je više steroidnih krema.

Ali ovoga puta nisu djelovale.

-Činilo se da su kreme prestale djelovati, ali kad god bih nekoga vidio, samo bi rekli da su mi jedina opcija. Uvijek sam bio zahvalan na svom mladenačkom izgledu kojim sam privlačio pozornost na aplikacijama za spojeve, ali sam počeo gubiti samopouzdanje. Dobio sam taj užasan osjećaj strah, prisjeća se Scot koji je u ožujku 2022. godine, nakon što su mu se rane počele širiti na licu, prestao izlaziti.

Postao je pustinjak.

-Isključio sam kameru tijekom timskih sastanaka na poslu i prestao sam organizirati susrete s prijateljima, jer nisam želio da me vide.

Svaki put kad bih se pogledao u ogledalo sebi sam izgledao užasno. Osjećao sam se potpuno potišteno i potpuno beznadno.

Jednom sam otišao do prodavača novina i pitali su me jesam li bolestan i bio sam užasnut, priča dalje.

Prilikom odlaska u centar za hitno liječenje u Manchester Royal Infirmary, Škotu je preporučena privatna svjetlosna terapija – koja se često koristi za liječenje psorijaze – ali se suočio s listom čekanja od 60 tjedana na NHS-u.

Prepisali su mu drugu kremu i antihistaminike, koji nisu imali učinka. Odlučio je uzeti stvari u svoje ruke.

-Došao je travanj i pomisllo sam: ‘Ne mogu se više nositi s ovim’‘. Počeo sam istraživati ​​gutatnu psorijazu satima svake večeri - od 17:30 poslije posla do 2 ujutro - pokušavajući razumjeti stanje i kako ga poboljšati, otkriva za Independent.

Razgovarajući s ljudima u sličnoj situaciji poput njegove na forumima o koži i nakon sveobuhvatnog istraživanja, Scot je odredio sebi novi režim – počevši od prehrane.

-Prije nego što sam počeo ovo, nikad nisam jeo puno voća ili povrća. Samo sam živio od gotovih jela – uglavnom onih od tjestenine i piletine za večeru – i bilo čega čokoladnog što mi je došlo pod ruku.

Počeo sam s čišćenjem sokom od jabuke, krastavca i celera od tvrtke za prirodnu njegu kože, Hanna Sillitoe, na tri dana, a zatim sam počeo pripremati juhe i večere bez mliječnih proizvoda, bez mesa i bez glutena. Jeo sam stvari poput juhe od jabuke i cikle, juhe od pastrnjaka i mrkve ili rižota od graška i mesnih okruglica od gljiva, kaže.

U isto vrijeme, počeo je uzimati suplemente uključujući vitamin D3, cink, omega3 i magnezij, kao i istraživati ​​hidratantne kreme bez plastike.

-Pronašao sam Balmonds Skin Salvation nakon što sam pročitao preporuke, uzeo posudu od 120 ml za £19,99 za svoje lice i postupno sam počeo primjećivati ​​razliku. Na tijelu sam počo koristiti drugu kremu, kao i nanošenje kokosovog ulja i eteričnog ulja kurkume noću.  Upozoren sam da se prvih nekoliko dana ponekad može pogoršati prije nego što postane bolje, što se nakratko i dogodilo. Onda sam prošao otprilike mjesec dana i mrlje su konačno počele postajati sve manje i manje crvene, sretno se prisjetio.

Vrativši samopouzdanje, Scot se odlučio pridružiti prijateljima na odmoru u Gran Canariji u Španjolskoj u lipnju, gdje je primijetio veliku razliku.

-Svaki dan sam napredovao i bio u moru,a nakon 10 dana moje lice i tijelo su bili gotovo čisti. Nisam mogao vjerovati - osjećao sam se nevjerojatno, zaključio je.

Sebi je dopustio da ponovno uvede malo bijelog mesa i ribe u svoju prehranu, ali je i nastavio svoju novu ljubav prema voću i povrću.

Nastavio je i sa svojim strogim novim režimom njege kože, a konačno se počeo puniti njegov društveni kalendar jer mu je poboljšani ten vratio samopouzdanje, rekao je na kraju za Independent.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. rujan 2023 06:40