StoryEditorOCM
Panoramarazmislite dvaput

Jeste li primijetili tamne mrlje na koži piletine iz supermarketa? Razlog je uznemirujući, možda je i bolje ne znati...

Piše Lenka Gospodnetić
2. ožujka 2024. - 13:18

Ukoliko volite piletinu, nakon ove informacije mogli biste osjetiti blago gađenje prema tom bijelom mesu koje inače obiluje proteinima, a lišeno je suvišnih masnoća.

Piletina je mesna okosnica zdrave prehrane, no postoje neugodni detalji vezani uz proizvodnju pilećeg mesa. Najnovije istraživanje BBC-ja pokazalo je, naime, da tamne fleke na nožicama piladi potječe od – njihova vlastitog izmeta.

Nije nepoznanica da na farmama uvjeti života kokošiju nisu bajni, pa se počesto dogodi da zbog skučenog boravka u boksovima perad satima i danima (do klanja) stoji u vlastitom izmetu. U sastavu tog izmeta je amonijak, koji uzrokuje opekline na koži; da, to su one crne mrlje na zglobovima. "Nogicama", koje se tako često koriste za pripravu "kripne" kokošije juhe ili temeljca...

image

sd specijal
Zadar, 270323.
Farma obitelji Lukic u Razancu. Na farmi uzgajaju kokosi, ovce i koze.
Foto: Jure Miskovic/CROPIX

Jure Miskovic/Cropix/Cropix

Utješan je podatak da nakon pomnog pranja rečeni dio anatomije kokoši ili pivca ipak nije škodljiv za konzumenta. A kako će oni koji znaju od čega "maća" potječe gledati na stvari, umnogome ovisi o tome koliko su "visoko baždareni".

Pa, u slast.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 13:13