StoryEditorOCM
Panoramai nismo baš dobri

Finska je ponovno najsretnija zemlja na svijetu, a Srbi su na najnovijoj ljestvici ispred Hrvata

Piše Hina
20. ožujka 2023. - 08:01

Finska je šestu godinu zaredom proglašena zemljom s najsretnijim stanovništvom, pokazuje Svjetsko izvješće o sreći objavljeno u ponedjeljak.

Izvješće, koje se bavilo i učincima krize izazvane koronavirusom na dobrobit ljudi, svake godine sastavljaju znanstvenici u SAD-u na temelju anketa Instituta Gallup.

Prema izvješću, nakon sretnih Finaca slijede Danska, Island, Izrael, Nizozemska, Švedska, Norveška, Švicarska, Luksemburg i Novi Zeland.‘

Hrvatska se nalazi na 48. mjestu, iza Japana i ispred Brazila. Među susjednim zemljama najsretnija je Slovenija na 22. mjestu, Italija je 33., Srbija 45., a Mađarska 51. Crna Gora je na 67. mjestu Svjetskog izvješća o sreći, a Bosna i Hercegovina je na 71. mjestu.

Pri dnu ljestvice nalaze se uglavnom afričke zemlje, a ratom razoreni Afganistan i Libanon dvije su najnesretnije zemlje svijeta, u istraživanju koje je obuhvatilo ukupno 137 zemalja.

Znanstvenici su rekli da je ljudska procjena sreće ostala "iznimno otporna" unatoč pandemiji covida-19, s globalnim prosjecima u razdoblju od 2020. do 2022. koji su bili jednako visoki kao i oni u godinama prije pandemije od 2017. do 2019.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. listopad 2023 21:13