StoryEditorOCM
PanoramaIN MEMORIAM

Brenda je otišla k Dylanu: Shannen Doherty bila je najtalentiranija glumica u ekipi hit-serije ‘Beverly Hills 90210‘

Piše Marko Njegić
15. srpnja 2024. - 07:00

Brenda je otišla k Dylanu. Nesretna Shannen Doherty borila se hrabro protiv raka dugi niz godina, ali nažalost bitku nije mogla dobiti. Velika tuga za fanove hit-serije ”Beverly Hills 90210”, koji se smrću Shannen još jednom opraštaju od mladosti nakon odlaska Lukea Perryja (lik Dylana McKaya) 2019. godine. Serija se nije propuštala ni u Hrvatskoj prilikom emitiranja početkom devedesetih godina prošlog stoljeća, kad je svatko znao poštanski broj Beverly Hillsa.

Svi su gledali ”Beverly Hills 90210”, nema tko nije, a Shannen je igrala najzanimljiviji lik i bila najtalentiranija glumica u ekipi, pa i najpopularnija u zvjezdanom i popkulturnom smislu. Koliko je bila popularna potvrđuje da je jedino ona bila angažirana da glumi samu sebe u trećem dijelu serijala ”Goli pištolj” i filmu ”Jay i Silent Bob uzvraćaju udarac”.

image

Shannen i Luke Perry 

/Photo12 Via Afp

U seriji je utjelovila ikonički lik, brinetu Brendu Walsh, pomalo buntovnu i problematičnu tinejdžersku sestru blizanku Brandona (Jason Priestly). Brenda se s bratom i obitelji doselila iz Minnesote na Beverly Hills, baš kao što se Shannen preselila s familijom iz Memphisa u Los Angeles, tako da je glumici poznat osjećaj neprilagođenosti njezina lika, koji je odmah u prvoj sezoni izazvao kontroverze razmišljanjem o gubitku nevinosti s Dylanom.

Serija se bavila takvim i sličnim temama (droga) u vrijeme kad to nije bio čest slučaj, a Brenda je bila kulerica, mlada žena sa stavom, svakako posebnija od manje-više tipičnih razmaženih bogatih tinejdžerica poput Donne Martin i Kelly Taylor (Tori Spelling, Jenny Garth), makar potonja imala nešto kompleksniju karakterizaciju.

image
/Photo12 Via Afp

Neki su je čak i voljeli mrziti kao takvu nakon što se Dylan spetljao s Kelly, možda i zato što su se proširile glasine da je Doherty teška na snimanju, da se ponaša poput dive i ima nesuglasice s Garth, da bi na koncu i napustila seriju 1994. i nakratko joj se vratila 2008. i 2019. godine.

Moguće da je to glumicu koštalo filmskih nastupa i statusa megazvijezde, zbog čega je ponajprije ostala upamćena po televizijskim ulogama, od ”Beverly Hillsa 90210” do ”Čarobnica” (”Charmed”), gdje je, uz Alyssu Milano i Holly Marie Combs, igrala jednu od tri sestre vještice u borbi protiv zla. Na TV-u je karijeru i započela još kao klinka u serijama ”Otac Murphy” i ”Mala kuća u preriji”.

image

S Jasonom Leejem u filmu ‘Štakori iz šoping centra‘ 

/Photo12 Via Afp

Prije ”Beverly Hillsa 90210” skrenula je pažnju na sebe u filmu ”Girls Just Want To Have Fun” pored Sarah Jessice Parker i Helen Hunt te ostvarila zapaženu ulogu u kultnoj i sjajnoj crnoj tinejdžerskoj komediji ”Heathers” s Christianom Slaterom i Winonom Ryder. Poslije ”Beverly Hillsa 90210” glumila je, pak, u podcijenjenim ”Štakorima iz šoping centra” (”Mallrats”) Kevina Smitha u kojem se jedan lik njezinoj Rene metafilmski obrati s ”Brenda?”.

Tu je, osobno, Doherty bila možda i najbolja uopće i imala odličnu romantično-humornu interakciju s Jasonom Leejem u ulozi Reneina bivšeg dečka Brodieja (”To je bilo premalo prekasno. Premalo? Rekla si da je dobre veličine! Trud, retardirani. Trud je bio premali prekasno. Ali, sad kad si to spomenuo, kad djevojka kaže da je dobre veličine, to je lijep način da se kaže da je malen...”).

image

Serija ‘Čarobnice‘

/Photo12 Via Afp

Da je poživjela, trebala je glumiti u nastavku ”Štakora iz šoping centra”, ”Twilight Of The Mallrats”, koji Smith počinje snimati i možda bi joj omogućio "comeback". No, nešto poput uloga u ”Heathers” i ”Mallrats”, rijetkih njezinih filmova za duže pamćenje, nije uspio ostvariti nitko iz ekipe ”Beverly Hillsa 90210”. Bilo ju je teško gledati u televizijskim ili direktno-na-video filmićima, nerijetko trilerčićima, s obzirom da je iznad njihove razine. Shannen je zaslužila više.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. rujan 2024 16:55