StoryEditorOCM
PanoramaKALIJEV BROMAT

Amerikanci jedu kruh s aditivom koji je toksičan i može pokrenuti razvoj tumora. A Europljani? Evo što kaže struka

Piše L. G. K.
23. veljače 2023. - 13:29

Europljani su sretnici u odnosu na Amerikance kad su u pitanju pekarski proizvodi i njihova konzumacija. Sugerira to izjava koju je profesor Erik Millstone, stručnjak za prehrambene aditive na engleskom Sveučilištu Sussex, dao za CBS News, rekavši kako za jedan aditiv "postoje dokazi da može biti toksičan za ljude, da čak može pokrenuti ili pospješiti razvoj tumora".

O čemu se radi?

CBS News podsjeća kako je, od baguetta do focaccie, Europa poznata po svom kruhu, ali da jednog sastojka u europskom kruhu nema: kalijeva bromata. Sumnja se da je taj sastojak karcinogen; za ljudsku prehranu zabranjen je u Europskoj Uniji (kao i u Velikoj Britaniji, Kanadi, Kini, Argentini, Peruu, Šri Lanki, Nigeriji i Indiji), ali u Sjedinjenim Državama, iako postoji preporuka da se taj aditiv ne dodaje, zabrane nema. Procjenjuje se da ga u SAD-u ima u više od stotinu proizvoda, uključujući peciva za sendviče te, u nekim lancima brze prehrane, tijesta za pizze. Proizvođači hrane taj kemijski spoj bez mirisa i okusa, obično u obliku finih kristala ili praha, koriste za poboljšanje ukupne kvalitete pekarskih proizvoda; traži manju količinu kvasca, skraćuje vrijeme fermentacije; kruh tretiran ovim aditivom neobično je bijel, mekan i pahuljast.

Usprkos takvom djelovanju u pekarstvu, devedesetih godina prošloga stoljeća mnoge zemlje počele su zabranjivati upotrebu kalijeva bromata. Zašto?

Sedamdesetih godina Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi Japana započelo je seriju ispitivanja karcinogenosti kemikalija, uključujući pesticide, lijekove i prehrambene aditive. Među kemikalijama odabranim za testiranje bio je i kalijev bromat, KBrO3 (kao prehrambeni aditiv nosi oznaku E924), zbog svoje mutagenosti i raširene upotrebe kao aditiva u hrani. Više dugotrajnih ispitivanja koja su uslijedila otkrila su da, ukratko rečeno, dugotrajna primjena ima kancerogeni učinak, a time i rizik za javno zdravlje.

Međunarodna agencija za istraživanje raka klasificirala je KBrO3 kao karcinogen kategorije 2B (moguće kancerogen za ljude) 1999. godine. Europska unija ne dopušta ga u hrani od 1992. godine. Posljednje dvije zemlje koje su ga zabranile jesu Indija 2005. i Kina - tek 2016. godine. SAD, međutim, još uvijek dopušta korištenje kalijeva bromata u pekarskim proizvodima, u dopuštenim granicama (75 ppm kada se dodaje integralnom pšeničnom brašnu, i do 50 ppm u bijelom brašnu). Popularnost ovome aditivu svejedno pada kako svijest potrošača raste. Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) još od ranih 1990-ih poziva pekare i proizvođače da više ne koriste KBrO3 u svojim proizvodima. Američko udruženje pekara navodi da je većina njihovih članova već prestala koristiti bromirano brašno. Činjenica je, međutim, da je KBrO3 još uvijek dopušten, i ako ga potrošač želi izbjeći, nema mu druge nego čitati sitna slova na deklaracijama.

Profesor Millstone rekao je da europski regulatori imaju puno oprezniji pristup sigurnosti hrane nego američki. Upitan može li se sa sigurnošću reći da razlike u propisima znače da se kod ljudi u SAD-u razvija rak koji se ne bi razvio da su jeli isključivo u Europi, Millstone je izjavio da je to "gotovo sigurno zaključak do kojeg bismo mogli doći", prenosi CBS.

Niz je i drugih kemikalija i tvari za čiju upotrebu u Europskoj Uniji, iz razloga veznih za štetan utjecaj na zdravlje, nema odobrenja ili je povučeno, dok u SAD-u takvih ograničenja nema. U njih spada i titanijev dioksid (također poznat kao E171), aditiv koji se koristi kao prehrambena boja. Često se koristi u raznim kategorijama hrane, uključujući pekarske proizvode, juhe, umake, namaze; koristi se u slasticama, žvakaćim gumama, dodacima prehrani i glazuri za kolače. U svibnju 2021. Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) objavila je mišljenje da se titanijev dioksid više ne može smatrati sigurnim kada se koristi kao dodatak hrani. Na temelju tog mišljenja, u siječnju 2022. Europska komisija donijela je Uredbu o povlačenju odobrenja za korištenje titanijevog dioksida kao aditiva u prehrambenim proizvodima; uredba je stupila na snagu 7. veljače 2022., no uključivala je šestomjesečno prijelazno razdoblje kako bi se prehrambenim tvrtkama dalo vremena da se prilagode, nakon čega se, od 7. kolovoza 2022. ovaj sastojak više ne smije koristiti.

U Europskoj Uniji nije dopuštena upotreba ni bromiranog biljnog ulja (BVO, E443) kao dodatka hrani. BVO se dobiva dodavanjem broma biljnom ulju kako bi se pomoglo emulgiranju arome citrusa u gaziranim pićima. Zabrinutost za zdravlje vezana uz BVO proizlazi iz toga što upotreba broma može iritirati kožu i sluznicu nosa, usta, pluća i želuca. Dugotrajna izloženost može izazvati neurološke simptome kao što su glavobolja, gubitak pamćenja i poremećaj ravnoteže ili koordinacije.

U EU-u nije dopuštena upotreba ni azodikarbonamida (E927a), te propilparabena (E217) kao prehrambenih aditiva.

Azodikarbonamid se u nekim se zemljama i dalje koristi za izbjeljivanje brašna žitarica te kao poboljšivač tijesta. Koristi se i u proizvodnji plastičnih brtvi, metalnih poklopaca za staklenke itd., no zabranjena je i njegova uporaba u proizvodima koji dolaze u dodir s hranom. U radnom okruženju uzrokuje preosjetljivost kože i profesionalnu astmu. Za propilparaben koji se koristi kao konzervans EFSA nije mogla utvrditi razinu prihvatljivog dnevnog unosa jer je nedostajala jasna razina "bez uočenih štetnih učinaka", stoga je prema prijedlogu Europske komisije odobrenje i za njegovu upotrebu povučeno.

U izjavi za CBS News, američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) rekla je da svi prehrambeni aditivi zahtijevaju "procjenu prije stavljanja na tržište" i da "propisi zahtijevaju dokaz da je svaka tvar sigurna na predviđenoj razini uporabe prije nego što se može dodati hrani." Rekli su i da se kalijev bromat, kada se pravilno koristi, pretvara u bezopasnu tvar tijekom proizvodnje hrane. Priznaju, međutim, da se to ne događa sa svom količinom spoja bez obzira u kakvom se receptu koristi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. lipanj 2023 17:54