StoryEditorOCM
ZdravljeMANJE JE VIŠE

Ovo je najčešća pogreška koju roditelji rade kada im dijete ima temperaturu, pazite se nepotrebnog korištenja lijekova

Piše MOZAIK SD
24. veljače 2023. - 13:29

Istraživanje bolnice "C.S. Mott" pokazalo je da bi svaki treći roditelj svojoj djeci dao lijek za snižavanje temperature i kad je ona niža od 38 stupnjeva Celzija, a svaki drugi za temperaturu između 38 i 38,8 Celzija, piše Miss mama.

Iako ovi lijekovi djetetu mogu olakšati stanje, nepotrebno davanje može odgoditi dijagnozu uzroka vrućice - prikrivanjem boli i drugih simptoma, tvrde pedijatri.

"Kada roditelji primijete da bi temperatura njihovog djeteta mogla biti malo povišena, mislim da su ponekad zabrinuti zbog same groznice", tvrdi dr. Susan Woolford, pedijatrica u bolnici Mott koja je vodila istraživanje. “Možda roditeljima nije posve jasno da groznica sama po sebi nije problem, nego ono što bi moglo uzrokovati groznicu. Dakle, zapravo se ne moramo pokušavati riješiti groznice, jer je groznica samo znak da se nešto drugo događa", dodaje.

Prema pedijatrima, ovo je najbolji način snižavanje temperature djeteta. 

Istraživanje je obuhvatilo 1376 roditelja male djece u dobi do 12 godina, a podaci su prikupljani između kolovoza i rujna. Prema rezultatima, 84 posto roditelja izmjeriti će temperaturu svom djetetu prije davanja druge doze lijeka, ali 26 posto roditelja će dati drugu dozu, čak i ako nema vrućice, - kako bi spriječili povratak vrućice. Roditelji se boje da će im se djeca "suviše razboljeti ako im nešto ne daju", tvrdi dr. Chandani DeZure, pedijatrica i glasnogovornica Američke akademije pedijatara. "To jednostavno nije slučaj, jer kao što znamo, groznica je prirodna reakcija tijela na infekciju", obrazloživa i dodaje da lijek za snižavanje temperature liječi samo simptom, ne uzrok.

Nakon što je temperatura točno izmjerena i potvrđeno je da dijete i dalje ima temperaturu iznad 38 Celzijusovih, razumno je dati mu točnu dozu lijeka za snižavanje vrućice.

Istraživanje je pokazalo i da dvije trećine roditelja u početku iskušava alternativne metode snižavanja vrućice, poput korištenja hladnih obloga. "Cilj je pokušati djetetu omogućiti da se osjeća udobno", kaže Woolford. Ona tvrdi da djeca moraju imati laganu odjeću i boraviti u svježoj - ne hladnoj sobi. Preporuča i da se dijete dobro hidrira.

Ako dijete mlađe od 3 mjeseca ima povišenu temperaturu, roditelji bi se trebali obratiti pedijatru, tvrdi Woolford. Ona dodaje i da roditelji trebaju precizno pratiti vrijeme davanja lijeka, što, prema istraživanju, čini tek oko 65 posto roditelja.

I DeZure i Woolford ističu da kad temperatura padne ne treba davati novu dozu s idejom da se spriječi ponovna pojava vrućice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. listopad 2023 21:28