StoryEditorOCM
Modafashion week

Muška moda u Milanu: odijela i prirodni materijali u središtu pažnje

Piše PSD.
19. siječnja 2015. - 11:41
Petodnevni modni spektakl posvećen odjeći za muškarce za jesen i zimu 2015.- 2016. u Milanu je započeo nastupom modnog dvojca Deana i Dana Catena, identičnih kanadskih blizanaca koji se na svjetskoj sceni izdavajaju svojim originalnim viđenjem urbanog odijevanja.

Prvi dan milanskog tjedna bio je rezerviran samo za braću Caten zato što su na taj način proslavili i 20. godišnjicu svojeg brenda DSquared2, a koliko je njihova uloga važna za modu, potvrdio je i talijanski meštar Giorgio Armani, koji im je obljetnicu čestitao cvijećem.Drugog je dana u Milanu krenulo žestoko. Kolekcije su predstavili Philipp Plein, Neil Barrett, John Varvatos, Domenico Dolce i Stefano Gabbana, modne kuće Jil Sander, Versace, Costume National Homme, Ermenegildo Zegna...

Pod imenom ove posljednje Stefano Pilati je pokazao kako vidi modernog zimskog muškarca okrenutog prirodi i zdravom životu. Mnogi su njegovu kolekciju prozvali “najzelenijom” u Milanu, možda više zbog toga što je inspiraciju pronašao u stoljetnom načinu odijevanja muškaraca na škotskom otočju Outer Hebrides.

Pilati je za kolekciju koristio 25 skica stare kompanije Harris Tweed Authority, koja je poznata po odjeći od kašmira i zapravo svih prirodnih vlakana. Tako u kolekciji Ermenegildo Zegna prevladavaju topli kaputi i jakne malo izmijenjenih linija nego što su to običavali muškarci sa sjevernih otočja.Pilatijeva je kolekcija imala dva dijela – za sportski izlazak iz kuće ili vožnju na biciklu, te za poslovni “look”, a autor je izjavio da je kreirao za muškarce eco-lidere.

Versaceov povratak na staro

Donatella Versace je reviju najavljivala kao totalni zaokret od dosadašnjega gladijatorskog imidža brenda, te kao povratak versaceovskog iskonskoj duši. No, na kraju kolekcija nije bila baš tako pojednostavljena, a Donatella je ipak naglasila muški seksepil.

Odijela bi bila klasična da im hlače nisu bile pomalo “chaplinovske”, te da preko odijela nisu odjevene bunde od kune. No, svejedno valja reći da je Versaceova kolekcija ovaj put bila puno udobnija nego u prijašnjim sezonama.Rodolfo Paglialunga je za kuću Jil Sander osmislio muževniju kolekciju nego njegovi prethodnici ili kako je to obično činila gospođa Jil Sander. Brend je na scenu vratio široke hlače s “pjetama”, duge kapute od kamilje dlake, kože, krzna... baš kao što su i oveće jakne.

Za kolekciju brenda Costume National kažu kako je bila spoj Prade i Cavallija, ali u pozitivnom smislu. I ovdje je bilo krzna, puno kože i kao zanimljiv detalj – duge i uske kravate vezane “bez veze” oko vrata.

Dolce i Gabbana su svoj nastup ukrasili “živom obiteljskom slikom”. Iza piste je, naime, stajala cijela obitelj – od prabaka i pradjedova do praunuka. Postav je izgledao kao s ulja starih majstora, a dizajneri su htjeli poručiti kako su ljubav, obitelj i zajednica najvažniji u životu.Poruku su fotografijama ili aplikacijama doslovno prenijeli na neke majice, ali ostatak kolekcije bio je u njihovu tipičnom stilu. Dezenirana odijela, krzno, sakoi od brokata, obrubi, pliš, kombinirani dezeni na hlačama i majicama...

Sve u svemu, nakon prva dva dana milanskog tjedna možemo reći da će iduće zime biti važna odijela i općenito prirodni materijali u muškoj odjeći.

Olgica iVIĆ Grizelj, foto: afp

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. lipanj 2023 17:32