StoryEditor
LjepotaKAKO NAS VARAJU

Trgovci: Naša krema skida salo!; Trenerica: To je obična prijevara!

Piše Saša Jadrijević Tomas
18. svibnja 2018. - 22:06

"Konačno možete imati ravan trbuh bez trbušnjaka i napornih vježbi! Najnoviji HIT u svijetu – naša krema ima trostruki učinak. Eliminira i sagorijeva godinama nakupljane masne naslage s područja trbuha. Pored toga, sprječava ponovno nakupljanje masnih naslaga i zateže vaš trbuh. Sastojci kreme pomažu u uklanjanju izvanstanične tekućine i masnih naslaga."

Ta reklama je još jedna najobičnija laž. Jer nema ni jedne znanstvene studije, ni jednog validnog dokaza na svijetu koji će potvrditi da mazanje kreme preko masnog trbuha dovodi do skidanja sala i oblikovanja trbušnjaka. No, kako doznajemo, ljudi kupuju tu kremu od 229 kuna, mažu područje trbuha i čekaju čudo.

No, osim te kreme, na našem tržištu se redovno pojavljuju i čajevi. A za jednog se u reklami doslovce kaže: "Ravan trbušćić u 20 dana."

Vanja Kovačić dugogodišnja je trenerica, te je vrlo ljuta na trgovce, ali i na inspekcije koje dopuštaju da se ovakvi proizvodi, puni lažnih tvrdnji, uopće pojavljuju na našem tržištu.

– Čajevi za mršavljenje, kreme za topljenje masnog tkiva, kao i svi slični pripravci, uvijek su primamljivi svim osobama koje nisu spremne pravilno se hraniti i trenirati. Čajevi svojim diuretskim djelovanjem uglavnom potiču dehidraciju organizma, a kreme s kofeinom, guaranom i sličnim sastojcima samo aktiviraju mikrocirkulaciju i regeneraciju kože.

Ništa od toga nema utjecaj na gubljenje potkožnoga masnog tkiva. Za taj efekt, tijelo mora biti u energetskom deficitu, s kvalitetno izbalansiranim obrocima, i sve to treba biti popraćeno treninzima koji će aktivirati što veći spektar naše muskulature. Sve drugo su isprazni kratkotrajni pokušaji da se prečicama dođe do željenog rezultata – kaže nam ta trenerica.

Vratimo se još malo kremi s početka naše priče. Trgovci i proizvođači idu toliko daleko da navode da njihova krema doslovce – topi mast. Dakle, sjediš doma, trpaš se kalorijama, ali nema problema, samo trbuh namažeš kremom i salo odlazi ko rukom odneseno.

"Među ostalim, naša krema sadrži kofein, koji je veoma učinkovit u sagorijevanju masti, te kokosovo ulje, koje ublažava izgled narančine kore, hidratizira kožu i čini je mekom i nježnom na dodir. Ostali aktivni sastojci zatežu i regeneriraju kožu, poboljšavaju mikrocirkulaciju, potiču regeneraciju stanica i jačaju područje abdomena.

Rezultat djelovanja ovih moćnih sastojaka je ravan, zategnut i čvrst trbuh, kao da godinama trenirate! Pri tome, ne morate se brinuti da će se vaš 'trbuščić' vratiti. Za trajne rezultate dovoljno je povremeno korištenje kreme! Ova nevjerojatna krema smanjuje masne naslage i zateže trbuh – brzo i jednostavno. Pored toga, potpuno je sigurna za uporabu jer sadrži samo prirodne, dokazano učinkovite sastojke", navodi se u toj reklami, koja je puna lažnih tvrdnji i obmana.

Koliko su proizvođači bezobzirni, svjedoče i ove tvrdnje.

"Prvi rezultati uporabe kreme vidjet ćete već nakon dva tjedna korištenja. Ispitanici su u prosjeku izgubili tri kilograma za dva tjedna i četiri centimetra u struku za tri tjedna. Kada postignete željene rezultate, nastavite koristiti kremu povremeno. Tako ćete održati postignute rezultate i spriječiti ponovno nakupljanje masnih naslaga. Aktivni sastojci kreme tope masne naslage, uklanjaju vodu iz potkožnog tkiva i izbacuju toksine iz tijela.

Na taj način smanjuju količinu masnoće pohranjene u masnim stanicama i uzrokuju njihovo ubrzano trošenje. Aktivni sastojci ove kreme također sprječavaju ponovno nakupljanje masnoća na trbuhu, bokovima i oko struka", navodi se u informacijama o kremi.


Ne nasjedajte

Koliko god studija pročitali, ni jedno relevantno znanstveno istraživanje u svijetu ne navodi da neka krema skida masno tkivo. Stoga, ljudi, ne nasjedajte, radije novac potrošite na nešto korisnije. Također, pijenje čajeva može dovesti do više izmokravanja, pa će vaga pokazati manje, ali to je najobičnija voda koja se brzo vraća, dok masne naslage oko struka ostaju iste.


Nutricionistica Olujić: To je bacanje novca!

Splitskoj nutricionistici Dragani Olujić poslali smo sastav čudotvornog čaja koji se prodaje, a za koji se navodi da dovodi do ravnog trbuščića u 20 dana.

– Još jedan u nizu čudotvornih proizvoda. Sastojci su zapravo potpuno bezopasni osim guarane, koja sadrži nešto više kofeina pa je zbog toga manje preporučljiva za osobe s povišenim tlakom i srčane bolesnike. Biljke su uglavnom za pročišćavanje jetre i pojačano mokrenje. Gubitkom veće količine tekućine smanjuje se i tjelesna težina, tako da je to samo još jedan u nizu brzih načina za prividan gubitak tjelesne težine – kaže nutricionistica Olujić, koja je analizirala i ostale sastojke.

– Tri su glavna proizvoda; jedan je za razgradnju masti "fat burner" čiji sastojci nemaju potvrđen znanstveni učinak na razgradnju masti. L-karnitin, koji je bitan u "paljenju masti" u tijelu, ne može se apsorbirati iz crijeva ako se popije kao dodatak u bilo kojem obliku. Enzimi papaje isto su neučinkoviti ako se uzimaju kao izolati (djeluju samo ako se pojedu kao funkcionalni sastojci grejpa, ananasa, a među njima i papaje), kofein iz ostalih sastojaka pomaže malo da se pojača termogenički efekt, ali ništa više od kave ili jakog čaja – navodi nutricionistica.

– Za ozbiljnije promjene na tjelesnoj težini kod kojih izostaje jo-jo efekt potrebna je korekcija prehrane. Važno je da se prehrambeno ponašanje definira kao trajno te da jednom zauvijek shvatimo da nema povratka na staro. Svi "tretmani", uključujući i ovaj, uzaludno je bacanje novca. Svakodnevna tjelovježba i trajna korekcija prehrane jedini je zlatni standard u promjenama na tjelesnoj težini i tjelesnom sastavu, sve ostalo je iluzija – zaključuje Dragana Olujić.

 

#DEBLJINA#FITNESS#VANJA KOVAČIĆ#KREME#SALO

Izdvojeno

28. lipanj 2020 10:46