Crna rotkva (Raphanus sativus niger) bila je popularna ljekovita i jestiva biljka još u starom Egiptu, a njezine slike nalaze se i na zidovima piramida. I stari Grci i Rimljani upotrebljavali su je za liječenje.
StoryEditorOCM
Hranavrijedna namirnica
Znate li svojstva crne rotkve? Idealna je za jetru i žuč. Otkrivamo i druge njezine najvažnije prednosti
1. siječnja 2022. - 13:32
Crna rotkvaLaurence Mouton/AFP
Crna rotkva se može se pohvaliti vrlo malom energetskom vrijednošću – 100 g namirnice osigurava tek 16 kilokalorija. Nasuprot tome, obiluje antioksidansima, elektrolitima, mineralima, vitaminima i prehrambenim vlaknima.
Vrijedna je namirnica, posebno u zimskim mjesecima, kada nam služi kao prirodna obrana od infekcija i virusa. Nezamjenjiva je prvenstveno zbog velikog broja ljekovitih svojstava.
Konzumacija crne rotkve pokazala je blagotvoran učinak na brojne sustave u organizmu: dišne puteve, probavni sustav, žu...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?