StoryEditorOCM
Hrana147 GODINA SLAVE

Želite li carski blagovati za Božić? Omogućit ćemo vam to! Ona je prava Imoćanka čijim se slastima poklonio i Franjo Josip, a mi smo dobili recept s kojim ćete napraviti savršenu

16. prosinca 2022. - 21:06

Prije nešto više od 147 godina, točnije 24. i 25. travnja daleke 1875. godine, Imotski je u sklopu obilaska Dalmacije posjetio austrijski car Franjo Josip. Bio je to, kaže predaja, ali i očuvani pisani dokumenti, veliki događaj za Imotski i tadašnju Imotsku krajinu. Sam boravak i protokol koji su mu priredili Imoćani, bijaše, kažu, veličanstven.

U malom moru poklona, koje je dobio od Imoćana tih kišovitih i prohladnih dana za vrijeme njegova posjeta, izdvaja se jedan koji je izazvao veliko zanimanje cara.

Naime, imotske domaćice poklonile su caru Imotsku tortu posebno dizajniranu za njega. A taj dizajn, osim kvalitete same torte, očarao je cara koji je tortu prozvao caricom među slasticama. Imao je car Franjo i pravo, jer je vizualni izgled torte bio u stilu njegove carske krune.

Vrijedne Imoćanke tako su upravo tih dana počele pisati povijest najslavnije imotske slastice, sada već nadaleko poznate Imotske carske torte. Niti jedna slastica nema takav karakterističan dizajn s roščićima popu carske krune, a Imoćanke se znaju pohvaliti da nitko i nema takav recept za njezinu izradu.

On je, istina, javan, objelodanjen je širokoj masi sladokusaca u četiri izdanja prvog imotskoga gastronomskog priručnika "Imotski na pjatu" autorice Maje Nikolić, no ipak su još uvijek ostale tajne dodavanja nekih mirišljavih, isključivo prirodnih sastojaka torti.

Interni recepti

Tako još uvijek svaka kuća u Imotskom ima neki svoj interni recept za pravljenje njihove "carice" među tortama. Kultura hrane u Imotskom, autohtonost gastronomskog izričaja, njezina priprema, konačno i pisana i slikovna prezentacija tih blagodati, vrlo je važan dokument koji govori o kulturi te sredine i njezinu baštinskom nasljeđu.

image
Braco Ćosić/


Ovih dana ponovno je aktualiziran i program novoosnovane neprofitne i apolitične udruge građana Imotskog VOLIMOTSKI, čiji su prvi planovi izazvali živo zanimanje Imoćana, posebno starosjedilaca, ali i svih onih koji Imotski vole i žele da se u njemu što ugodnije živi.

U moru zanimljivih prijedloga za očuvanje baštinskog nasljeđa Imotskog, svakako izdvajamo i projekt zaštite Imotske carske torte.

– Da zaštitit ćemo vizualni izgled, njezin dizajn jer je on, dakako, uz visoku kvalitetu te naše slastice, izvoran i nitko ga nema. Zna se kako je nastao i mi želimo da Imotska carska torta bude slatki brend našega grada, da nam uz dobru marketinšku podlogu privuče i turiste, kojih je svaki dan sve više i više u Imotskoj krajini... Tko zna, možda danas-sutra nakon dobivanja certifikata o zaštiti otvorimo i kuću Imotske carske torte poput Rabljana, jer se imamo čime podičiti – kaže nam dr. Hary Nikolić, dopredsjednik udruge i autor četiri izdanja gastronomskog priručnika "Imotski na pjatu".

Radite je sami

Dakako da u ove predblagdanske dane našim čitateljima otkrivamo recept i neke male tajne, ako se odluče na pripravu Imotske carske torte za koju je jedan lokalni kroničar napisao: "Ona je prava Imoćanka. Jedna i jedina imotska carica. Imotski joj bio kolijevkom, njegov kamen, njezin stamen. Osluškivala civilizaciju Zapada i unila je u sebe".

image
Braco Ćosić/


A evo i vrlo važnih uputa ako želite u ove blagdanske dane pokušati bilo svojim ukućanima ili izbirljivim gostima za desert ponuditi Imotsku carsku tortu.

Pravilo je među Imoćankama da Imotsku carsku tortu ni u snu nemojte pokušati raditi ako ste kojim slučajem nervozni, pod stresom ili ako imate neki drugi problem koji vam se mota po glavi. Krenite je raditi samo ako ste smireni, koncentrirani, dobre volje i jednostavno veseli. Cijeli svoj um morate posvetiti tom činu.

Imotsku carsku tortu morate isključivo raditi sami, bez uplitanja neke druge osobe, pa makar to bila i najiskusnija domaćica i kulinarka. Znači, sami je radite, sami je dizajnirate i sami ste odgovorni za njezin vizualni izgled i njezin ukus, i sami podliježete vrlo strogoj recenziji.

image
Braco Ćosić/

Kad je "Carica" gotova, svatko sebi daje za pravo da je aranžira. Torta se nekada najčešće ukrašavala grančicama sparoge koju je u pitaru imala svaka Imoćanka. Inače, torta najraskošnije izgleda ukrašena krokantima, a može i rafijolima, prženim bajamima, kotonjadom, figarom...

RECEPT

Miješa se drvenom kuhačom

TIJESTO: 250 g brašna, 100 g maslaca, 2 žlice šećera, 3 žumanjka, 2 decilitra domaćeg prošeka i praška za pecivo samo na vrh noža.

PRIPREMA: Zamijesi se mekano tijesto od svih sastojaka i pusti malo odstajati.

KREMA: 7 jaja, 500 g šećera, 500 g bajama, ribana kora od limuna, ribana kora od naranče, 2 vanilin šećera, 2-3 žličice maraskina, 1 žličica ruma, ½ žličice cimeta, naribani oraščić, mljeveni klinčići, miris bajama gorkića (ekstrakt bittermandel).

PRIPREMA: Jaja i šećer se lagano miješaju kuhačom. Dodaju se poprženi i mljeveni bajami i svi ostali sastojci. Tijesto se razvalja na pola centimetra debljine. Njime se obloži štanap (kalup) za tortu, koji je plići od običnog i napuni se kremom. Odreže se preteklo tijesto s rubova štanapa. Ostatak tijesta jednako se razvalja na istu debljinu i rodelom (kotačićem) se izreže na trake široke dva centimetra. Trake se slažu na tortu razmaknuto uzduž i poprijeko da se dobije gradelada. Na križanjima traka vrhom noža napravi se rupica u koju se ubode oguljeni bajam. Torta se stavlja u zagrijanu pećnicu. Peče se 120 minuta na 150 stupnjeva Celzija​.

Torta se ne smije peći na jakoj vatri već se treba sušiti. Treba biti što svjetlije boje, po mogućnosti bjelkaste. Torta mora biti ravna, ne smije na sredini biti podignuta, jer se time gubi ljepota gradelade. Da bi ostala ravna, smjesa se ne smije žbatiti, nego lagano miješati drvenom žlicom. Najvažnije je da se torta ne smije ničim posipati jer se posipanjem prekriva čipka po kojoj je prepoznatljiva. Posipana torta smatra se neuspjehom. Torta starih Imoćanki na kružnom rubu imala je trokutaste završetke, koji su joj davali izgled krune, što ona i jest, posebna među svim tortama.

Smjesa torte mora biti bogata mirisima. To treba biti buket ili rapsodija mirisa; vanilije, limuna, naranče, rožolja, maraskina, cimeta, oraščića, klinčića, ruma, bajama gorkića. Svi ti mirisi daju joj punoću okusa i jedinstveni užitak koji se s vremenom ne bi smjeli mijenjati.

image
Braco Ćosić/
image

Gaby Škeva Nikolić priprema Imotsku carsku tortu

Braco Ćosić/
image
Braco Ćosić/
image
Braco Ćosić/
image

Vješte ruke Gaby Škeva Nikolić ukrašavaju Imotsku carsku tortu

Braco Ćosić/
image
Braco Ćosić/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. lipanj 2023 08:24