StoryEditorOCM
HranaNOVO LICE IKONE

U svijetu slavna imotska carska torta dobila je i svoju vegansku varijantu koja je za prste polizat! Njezina kreatorica Andreja Puljiz Gudelj otkriva kako sladiti nepca bez šećera, jaja i brašna

23. srpnja 2021. - 15:54

O imotskoj carskoj torti već sve znaju sladokusci diljem svijeta. Zapravo i nema kontinenta gdje ne obitavaju Imoćani, a kada su oni tamo s njima su svakako i recepti njihove slatke i slane kuhinje.

Kada je u pitanju ona slatka, onda je prva na listi slastica baš imotska carska torta. Carska zbog toga što ju je u Beč nosio i sam austrijski car Franjo Josip, kada ju je prvi put kušao u svibnju mjesecu 1875. prilikom posjeta Imotskom.

Zbog toga ona i ima najvažniji ukras na sebi koji sliči carskoj kruni. Njenom izazovu, rekosmo nije odolio ni poznati kulinarski meštar Stevo Karapandža, koji se čak iz Istre zaputio u Imotski samo da bi je kušao izvornu i dao ocjenu o njoj:

- Imao sam je priliku kušati.Svjetska je to slastica. Bila je kod mene dva tjedna i nakon 15 dana kušanja bila je ista, sočna i ukusna s puno mirisa. Čarobno!

Mirisi su ostali

Jedanaest mirisa u njoj, torta koja se praktički ne peče već se u pećnici suši i uvijek se radi najmanje dan-dva prije nego se servira, kako bi se sjedinili mirisi u njoj - od rožolja, kore limuna, naranče, cimeta i još mnogo toga.

Poznata je, također, i uzrečica imotskih majstorica koje rade carsku tortu: Drage Imoćanke, ako niste mirne i sabrane, ako ste nervozne, nemojte uopće i pomišljati početi raditi imotsku carsku tortu. Kada vam nestane sve ovo nabrojano, možete krenuti s njenim pripravkom.

Zašto ovakvi hvalospjevi imotskoj carskoj torti. Pa stoga što je Imoćani doživljavaju kao svoju slatku ikonu. Njezin recept se zna stoljećima...

I kada se nakon toliko desetljeća mislilo da je jedna i jedina imotska carica i sve drugo joj ni do koljena, opet tamo neka mlada Imoćanka u sada posve drukčijim vremenima prehrane izmislila je novu imotsku tortu...

Dvojnicu? Ne, ni blizu, već vegansku imotsku tortu bez šećera, jaja, brašna....Ova nova ima vizualne karakteristike svoje nadaleko poznate "sestre", no sastojci su drukčiji.

Ono najvažnije za obje, svakako su mirisi, a oni su čini se ostali i kod nove torte.

Bakina učenica

- Mjesecima sam se pripremala za ovo - na početku razgovora veli nam Andreja Puljiz Gudelj, izdanak stare imotske s jedne i runovićke obitelji s druge strane, prve Imoćanke koja je napravila vegansku imotsku tortu.

- Sklonost za kuhanjem, posebno za pravljenjem slastica nisam naslijedila od svoje majke već od njezine, moje bake Ivaniševićke, prave stare Imoćanke. Kao dijete stalno sam bila uz nju, a kako je odlično kuhala i još bolje šivala, te dvije vrijednosti usadila je u mene.

No kako mi je spravljanje hrane i slastica bilo baš ono pri srcu, tako sam i nakon bakine smrti crpila vrijednosti imotskih recepata od mojih susjeda i dobrih kuharica. S vremenom postanete svoja u toj silnoj recepturi, sami pripravljate, izmišljate..., i onda se dogodilo i ovo da sam prešla na isključivo sirovu, biljnu, voćnu ishranu.

Aktivnije od početka ove godine, iako sam i već prije nekoliko godina polako mijenjala način svoje ishrane iz zdravstvenih razloga i kretala prema veganskoj prehrani.

Možda, tu i tamo, ponekad neki izletić s ribom ili mesom, ali i to nastojim izbaciti. Sadašnji način moje prehrane postao je moj stil života i ja to više neću napustiti - veli nam Andreja.

- Ideja za vegansku tortu rađala se nekoliko godina i u prvoj varijanti smatrala sam da bude veganska, ali pečena. I odgađala sam taj cijeli proces, a onda sam krenula s veganskom ishranom i jednostavno, otpalo je to pečenje torte.

image
Braco Ćosić

Moram vam kazati da sam se silno bojala sve to napraviti. Znadete Imotski, rekli bi vam: Mala, šta ti imaš minjat ono što je stoljeće i pol bilo. I baš to odgađanje cijeloga procesa stvaranja nove imotske torte donosilo mi je u glavi nove ideje, nove njezine sadržaje.

I nitko nije znao da ću je napraviti. I onda, jednoga dana i to nedavno puklo u meni i rečem sama sebi: Andreja, imaš je, gotova je, svi sastojci su ti u glavi, napravi je!

Pazite, odjednom promislim o našoj najpoznatijoj (carskoj) torti, a ne jedem gluten, šećer, jaja, mlijeko, margarin, maslo..., ništa od toga. I sada ti izmisli novu imotsku tortu.

Ovu vegansku sam napravila da zadovoljim svoje nepce, a onda da osvojim i druge. Ona još vizualno nije sređena. Moram pokušati izraditi njezinu poznatu carsku krunu, iako ima prepoznatljive trake, bajamiće... - veli Andreja.

Zadržava duže sočnost

Od čega i kako spravljate vašu tortu?

- Puno, puno bajama i u kori i u tijestu, samo u različitim varijantama, odnosno tu ima bajamova brašna i samljevenih bajama, puno mirisa kao i u izvornoj carskoj torti, ali recimo sada je u ovoj cimet koji je došao iz Katara, isključivo kore od domaćih naranača koje su mi kume poklonile, potom domaći limun, nikako špricani nekim preparatima, vanilija i još neki sastojci koji ostaju mojom tajnom.

Torta zadržava sočnost više nego standardna. Potom, i okus i arome su zadovoljavajući. Proces stezanja torte je kratko zamrzavanje i onda se ona čuva u frižideru. Ja sam probne torte napravila od 18 centimetara, no mogu raditi i one od od 26,3 centimetara.

Daljnji mi je posao brendirati je, zaštititi je i konačno i komercijalizirati, da se nađe na stolovima ne samo mojih Imoćana. U njoj nema rafiniranog šećera, mogu je izraditi i za dijabetičare. U mojoj, to mogu kazati, je agavin sirup, a može ići i puno bolji - onaj javorov.

image
Braco Ćosić

U njoj nema nikakvog rafiniranog ulja. U mojoj je torti ulje nutricivom bogato, nema jaja, mlijeka, laktoze, glutena, te je, ističem, pogodna za sve one koji se žele zdravo hraniti. Konačno i za one kojima je već zdravlje narušeno - svoj recept djelomično otkriva Andreja.

Zakusi brzo

- No moja veganska ili kako ja to volim kazati, zdrava imotska torta, ima još jednu prednost - ne možete je pojesti puno, zakusi vas brzo, ali zato daje potpun ugođaj u ustima kao i standardna.

I na kraju, ako mi dozvolite, poručila bih čitateljima: Probajte bar jedan tjedan ne konzumirati bijeli rafinirani šećer, bijelo brašno, bijelu rafiniranu sol, ta tri bijela otrova i konačno rafinirano ulje, pa će te vidjeti koliko ćete se bolje osjećati.

Pomislit ćete na moju imotsku vegansku tortu - kaže 'majka' nove imotske torte.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2023 17:48