StoryEditorOCM
Hrana'sjeme slobode'

Završio Kinookus Food Film Festival u Stonu

Piše PSD.
9. rujna 2013. - 14:05

Predstavljanjem pilot projekta zaštite vinogradskog lokaliteta Ponikve, koji govori o dubokoj vezi čovjeka, vina i podneblja, u nedjelju je u Stonu završio 4. Kinookus Food Film Festival.

Gosti večeri bili su vinari iz Ponikava Frano Miloš i Dubravko Vukas, akademik Igor Fisković, dr. Goran Zdunić iz Instituta za jadranske kulture i melioracije krša Split, te Antun Kotlar, rukovoditelj podružnice Poljoprivredno savjetodavne službe Dubrovačko-neretvanske županije,

Ovogodišnji festival počeo je 4. rujna, a održan je pod nazivom "Sjeme slobode". Središnja tema ovogodišnjega festivala, koji se od početka održava pod generalnim pokroviteljstvom Dubrovačko – neretvanske županije, bila je "Prehrambeni suverenitet".

Projekcije filmova o toj temi, audiovizualne radionice, rasprave i susreti s filmskim aktivistima i borcima za prehrambeni suverenitet, nastojale su tijekom festivala 'dijagnosticirati' stupanj prehrambenog suvereniteta Hrvatske.

Na festivalu je, uz pilot-projekt zaštite vinskog lokaliteta Ponikve, predstavljen i projekt ESSEDRA koji financira Europska komisija. U sklopu programa gostovali su i vrsni istarski kuhar David Skoko, a predstavljena je i gastro-kultura Krapinsko-zagorske županije.

Festival je i ove godine imao pet sekcija - "Okušavanje", koja je obuhvatila filmski natjecateljski dio i retrospektivu, a u kojoj se za nagrade Veliku i Malu kamenicu, natjecalo 40 dokumentarnih i igranih filmova, "Kinofokus" u koji spadaju predavanja i susreti, "Kinopokus" sa svojim edukacijskim radionicama, lokalni, tradicijski i ekološki proizvodi zastupljeni su u okviru sekcije "Kinolokus", dok su u sekciji "Nevigjeno" obuhvaćene agro-arheološke biciklističke ture.

                                                                                                                                                                     (H)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. lipanj 2023 05:31