StoryEditorOCM
HranaBROJNE BLAGODATI

Zamijenite krumpir s njim: ublažava astmu i migrenu, snižava tlak, proso nije zaludu bazična hrana stogodišnjaka ispod Himalaje, evo i brzog recepta

8. rujna 2020. - 11:13

Proso je žitarica izuzetno bogata raznim hranjivim tvarima, a poznata je i kao jedna od najlakše probavljivih namirica te koja izaziva najmanje alergija. Uzgaja se u prapovijesti, u Aziji i sjevernoj Africi.

Proso je dostupan u obliku zrna, ali i u obliku brašna, pahuljica i tjestenine. Na žalost, o blagotvornim učincima ove žitarice ne zna se dovoljno; u našim se krajevima malo se koristi u kuhinji, pa se dobro podsjetiti kako može biti iznimno koristan u pripremi najrazličitijih obroka.

Stanovnici doline Hunza u Himalaji poznati su po izvrsnom zdravlju i dugovječnosti - a upravo je proso kamen temeljac njihove prehrane. Proso je već dulje vremena dominantna kultura u Kini, čak ispred riže, a u Sjevernoj Americi i Europi proso se prvo uzgajalo isključivo za prehranu...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. studeni 2024 02:17