StoryEditorOCM
HranaRecepture naših baka

'Većina gostiju jede miješano meso i ćevape. Pa to nije dalmatinsko!': Titovog kuhara u Kaštelima oduševilo sedam domaćih jela koja polako izumiru

20. svibnja 2019. - 10:01

Ni jedan gost neće zapamtiti boju tapeta u hotelskoj sobi ili restoranu, ali hoće što je dobio na tanjuru! – rečenica je iza koje se krije (pre)bogato iskustvo vrhunskog svjetskog kuhara, Slovenca Jože Oselija.

Sedamdesetogodišnji majstor od "kuhače", svjetski poznati chef, boravio je u Hrvatskoj, preciznije u Kaštelima, tijekom nedavnog "Gastronomskog tjedna", jednog od sedam tematskih tjedana manifestacije "Kreativno proljeće".

Glavni gost, među mnogim majstorima kuharima, bio je upravo gospon Joža, kojeg mnogi znaju i kao kuhara-batlera Josipa Broza Tita. Naravno, to nije bio kraj njegove karijere – nakon što se afirmirao kao glavna osoba u kuhinji državničke rezidencije na Brdu kod Kranja, nakon protokolarnih "kužinavanja", otisnuo se u svijet.

– Jednostavno kreneš krast...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. studeni 2024 10:09