
Svima je već službeno dosadila zima i kreće razdoblje iščekivanja proljeća. Koji je bolji način da unesemo dašak svima omiljenog godišnjeg doba u naše domove - nego da teške i zasitne torte zamijenimo laganom i voćnom alternativom?
Priprema torte "voćna princeza" jako je lagana, a sladak i lagan okus teleportirat će vas u toplije dane kojima se nadamo i koje sanjamo, prenose Najbolji recepti.
Uživajte!
Sastojci:
Za koru:
- četiri jaja
- 75 g šećera
- 50 g gustina
- 50 g brašna
Za punjenje od kupina:
- 200 g zamrznutih kupina
- 100 g maskarpone sira
- jedan želatin u prahu
- četiri žlice šećera
- dva dl vrhnja za šlag
Punjenje od banana:
- tri banane
- 100 g maskarpone sira
- jedan želatin u prahu
- četiri žlice šećera
- dva dl vrhnja za šlag
Punjenje od jagoda:
- 200 g zamrznutih jagoda
- 100 g maskarpone sira
- jedan želatin u prahu
- četiri žlice šećera
- dva dl vrhnja za šlag
Dekoracija:
- tri dl vrhnja za šlag
Priprema:
Kora:
Bjelanjke odvojite od žumanjaka i umutite čvrst snijeg. Postepeno dodajite 25 g šećera i mutite smjesu dok se ne otopi šećer. Odvojeno od ove smjese umutite žumanjke s 50 g šećera pa u njih dodajte prethodno dobiveni snijeg, polako miješajući.
U smjesu dodajte brašno i gustin i sve promiješajte kuhačom. Okrugli kalup obložite papirom za pečenje i u njega ulijte pripremljenu smjesu. Koru pecite 15 minuta u zagrijanoj pećnici na 180 Celzijevih stupnjeva.
Voćna punjenja:
Odmrznite kupine i umutite ih sa šećerom koristeći štapni mikser. Želatin prelijte s četiri žlice vode i ostavite ga da nabubri. U njega zatim dodajte kupine sa šećerom i sve dobro promiješajte.
Slatko vrhnje umutite u čvrst šlag, dodajte mu maskarpone sir i umutite sastojke mikserom. Sjedinite obje smjese polako miješajući i stavite ih u frižider.
Punjenje od banana i jagoda pripremaju se na isti način, samo umjesto kupina koristite banane i odmrznute jagode.
Slaganje torte:
Ohlađenu koru stavite u kalup za tortu i preko nje ravnomjerno nanesite punjenje od kupina. Preko njega ravno nanesite punjenje od banana, a zatim i jagoda. Slatko vrhnje umutite u čvrsti šlag i njime premažite tortu odozgo. Bočne stranice ne premazujte kako bi se vidjeli voćni slojevi.