StoryEditor
HranaZELENI PONEDJELJAK

Što se krije iza riječi 'aquafaba'? Ovo je otkriće početak slasne priče, probajte...

11. travnja 2016. - 15:13
slanutak

Veganski i vegetarijanski entuzijasti desetljećima eksperimentiraju i polemiziraju oko rješenja koje bi adekvatno zamijenilo jaje, odnosno bjelanjak, u tradicionalnim receptima, posebice onima za kolače. Posljednje otkriće, oko kojeg se razvila i cijela zajednica s grupom na Facebooku i drugdje na internetu, zove se "aquafaba".

Što je "aquafaba"? Termin se odnosi na tekućinu u kojoj su se kuhale mahunarke, poput slanutka ili suhoga graha, a može se upotrijebiti u jelima gdje biste inače koristili bjelanjak. Možete je čak izmiksati i ispeći puslice od nje!

Francuz otkrio, Amerikanac usavršio

Ovo otkriće ne može se pripisati samo jednom čovjeku, no generalno govoreći, francuski chef Joël Roessel otkrio je krajem 2014. godine da se tekućina u kojoj se kuhao slanutak može izmiksati u snijeg, a softverski inženjer i veganski entuzijast iz SAD-a Goose Wohlt, godinu poslije, eksperimentirajući u svojoj kuhinji, zaključio je, i na jednoj od veganskih grupa na Facebooku s drugima podijelio, da se tekućina u kojoj se kuhao slanutak može koristiti na načine na koje bi se inače koristio bjeljanjak, i to bez dodavanja bilo kakvih stabilizatora.

Primjena "aquafabe" je, dakle, široka i kreće se od jela gdje se koristi bez daljnje termičke obrade, odnosno samo izmiksana u snijeg, kremu, piće ili završni preljev za pite, preko kolača koji se peku kao što su puslice, makaroni ili pavlova torta, pa sve do majoneze, burgera, sira, maslaca, kruha itd.

Mehanizam djelovanja "aquafabe" još uvijek se istražuje, baš kao što i kuhari diljem svijeta još uvijek istražuju mogućnosti njezine primjene. Za njima ne zaostaje ni splitska kuharica Mija Šoškić, specijalizirana za veganska i vegetarijanska jela. Ona je s nama u Zelenom ponedjeljku podijelila dva recepta u kojima je koristila "aquafabu". Usudite se i vi isprobati ih...       

 

Slatki kruh

Sastojci:
- 2 zgnječene banane
- 1/2 šalice otopljena kokosova ulja
- 1/2 šalice kokosova šećera (ili nekog drugog zaslađivača)
- 1 šalica heljdina brašna
- 1 žličica cimeta
- 1/2 žličice sode
- 1 i 1/2 žličica praška za pecivo
- 1 dl vode koja je ostala nakon kuhanja slanutka (smiksane 3-4 minute mikserom za šlag u 'aquafabu')
- 1/4 šalice sojina mlijeka pomiješane s 1 žličicom jabučnog octa (neka mješavina odstoji 5 min)
- 1 žlica zlatnog lana samljevenog u prah i pomiješana s 3 žlice vode (neka odstoji 10-ak min)

Postupak: Rastopiti kokosov šećer s kokosovim uljem pa pomiješati sa zgnječenim bananama. Dodati ostale sastojke i kratko i lagano promiješati drvenom kuhačom. Staviti papir za pečenje u škrovadu za kruh. Izliti smjesu i peći 40 minuta na 180 stupnjeva.

Napomena: Kruh možete na kraju preliti rastopljenom tamnom čokoladom i ukrasiti ploškama banane koje su prethodno umočene u malo limunova soka.

 

Kolač od mrkve, slatkog krumpira i kikirikija

Sastojci:
- 1 šalica rižina brašna
- 3 žlice aru praha (ili gustina od kukuruza)
- 1 i 1/2 žličica praška za pecivo
- 1 šalica kokosova šećera
- 1 dl vode u kojoj se kuhao slanutak (smiksana mikserom za šlag u 'aquafabu')
- 1/4 šalice mlijeka pomiješane s 1 žličicom jabučnog octa (neka odstoji 5 min)
- 1 žlica zlatnog lana samljevenog u prah i pomiješana s 3 žlice vode (neka odstoji 10-ak min)
- 1/4 šalice nazasoljenog masla od kikirikija
- 1 žličica cimeta
- malo soli
- 1/2 šalice krupno samljevenih oraha
- 2 šalice mrkve naribane na sitni ribež

Postupak: Pomiješati prvo suhe sastojke, u posebnoj zdjeli pomiješati tekuće sastojke pa sve povezati. Na kraju dodati mrkvu i orahe. Izliti u škrovadu obloženu peki papirom i peći 40 minuta na 180 stupnjeva.
Kada se ohladi, premazati kremom i ukrasiti goji bobicama i bademima.

Sastojci za kremu:
- 3/4 šalice indijskih oraščića (natopljenih u vodi najmanje 2 sata)
- 3/4 šalice skuhanog batata
- 3/4 šalice kokosova šećera (samljevenog u prah)
- 1/4 šalice kremastog nezasoljenog kikirikijeva maslaca
- 1 vanilin šećer
- 2 žlice limunova soka
- 1/2 žličice himalajske soli
- 1 žličica jabučnog octa
- 2 žlice sojina mlijeka

Postupak: Sve sastojke smiksati u blenderu.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. svibanj 2022 19:37