StoryEditor
HranaMORSKI RUČAK

Sipice s atlantskim kozicama u umaku od rajčice kuhane u cataplani mogu za manje od sat vremena biti na vašem stolu spremne za jelo

Piše M.P.
19. siječnja 2022. - 11:29

Zaljubljenik u portugalsku kuhinju Vinko Radovani mlađi iz kultne splitske konobe Hvaranin pokazao je kako se kuha u cataplani.

Cataplana je naziv za ovalnu bakrenu posudu. Kuhari jako paze da namirnice u njoj budu lijepo složene, tako da kad se cataplana otvori, gostima najprije izazove uzdah oduševljenja vizualnim dojmom, prije nego što dođe do oduševljenja kušanjem.

SASTOJCI:

500 g svježih sipica

8 velikih atlanskih kozica

200 ml ekstra djevičanskog maslinova ulja

2 veća luka

100 g pelata

2 režnja češnjaka

150 ml bijelog suhog vina

1 crvena paprika

1 lovorov list

3 grančice svježeg korijandera

sol i papar

PRIPREMA:

Iz sipica pažljivo odstranite kost, a kozice kratko properite od nečistoća. Luk narežite na polumjesece, papriku na trakice, a režnjeve neočišćenog češnjaka zgnječite nožem.

U cataplani zagrijte maslinovo ulje i propirjajte luk, a kad omekša, dodajte češnjak, papriku i lovor. Nakon nekoliko minuta dodajte sipe i kozice te podlijte vinom. Kratko propirjajte i dodajte pelate. Poklopite cataplanu i kuhajte na laganoj vatri oko 15 minuta uz preokretanje.

Maknite s vatre, dodajte nasjeckani korijander i poslužite. Kao prilog možete poslužiti rižu u koju ste umiješali maslac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2022 21:56