
Zaljubljenik u portugalsku kuhinju Vinko Radovani mlađi iz kultne splitske konobe Hvaranin pokazao je kako se kuha u cataplani.
Cataplana je naziv za ovalnu bakrenu posudu. Kuhari jako paze da namirnice u njoj budu lijepo složene, tako da kad se cataplana otvori, gostima najprije izazove uzdah oduševljenja vizualnim dojmom, prije nego što dođe do oduševljenja kušanjem.
SASTOJCI:
500 g svježih sipica
8 velikih atlanskih kozica
200 ml ekstra djevičanskog maslinova ulja
2 veća luka
100 g pelata
2 režnja češnjaka
150 ml bijelog suhog vina
1 crvena paprika
1 lovorov list
3 grančice svježeg korijandera
sol i papar
PRIPREMA:
Iz sipica pažljivo odstranite kost, a kozice kratko properite od nečistoća. Luk narežite na polumjesece, papriku na trakice, a režnjeve neočišćenog češnjaka zgnječite nožem.
U cataplani zagrijte maslinovo ulje i propirjajte luk, a kad omekša, dodajte češnjak, papriku i lovor. Nakon nekoliko minuta dodajte sipe i kozice te podlijte vinom. Kratko propirjajte i dodajte pelate. Poklopite cataplanu i kuhajte na laganoj vatri oko 15 minuta uz preokretanje.
Maknite s vatre, dodajte nasjeckani korijander i poslužite. Kao prilog možete poslužiti rižu u koju ste umiješali maslac.