Ovog vikenda donosimo vam recepte za sedam tradicionalnih slovenskih jela po izboru domaćica Slovenskog kulturnog društva 'Triglav' Split.
1. Juha od graha s heljdinom kašom
40 dag graha kuhati u slanoj vodi. Kada je napola skuhan, dodati 5 žlica heljdine kaše, sjeckani režanj češnjaka i papar. Na pet dekagrama masti s malo dimljene slanine popržiti 2 žlice brašna i kapulu, dodati crvenu papriku i nekoliko žlica hladne vode. Uliti u grah, dodati muškatni oraščić, posoliti i pustiti još nekoliko minuta nek vrije na umjerenoj vatri.
2. Heljdina kaša
Oprati 400 gr heljdine kaše, procijediti, četvrtinu kapule nasjeckati i izdinstati na dvije žlice ugrijanog ulja, pa dodati kašu i pržiti pet minuta. Promiješati i uliti litru temeljca. Kad uzavre, smanjiti vatru, pa kuhati još 1...