StoryEditor

Pronašli ste prostora u vrtu i rado biste zasadili još rajčica, ali vam je trgovina predaleko za odlazak po nove sadnice? Donosimo jednostavno rješenje

Piše Mirjana Rašević
11. lipnja 2021. - 12:09
Nove sadniceShutterstock

Posadili ste rajčice možda po prvi put u životu i vidjevši kako su vam dobro krenule tako ste se zagrijali za vrtlarstvo da biste samo nešto sadili, sadili i sadili. Prekopali ste još komad vrta ali sada bi trebalo nabaviti još sadnica ali nikako da nađete vremena odvesti se do trgovine. Rješenje problema imate na dohvat ruke a niste ni svjesni toga.

Kako bismo imali veće i zdravije plodove rajčice, kidamo zaperke na stabljici. Zaperci su mladi izbojci u pazušcima listova koji se nalaze između izraslih grančica i stabljike rajčice.  Zaperke koji su dužine od 8 do 10 cm možemo iskoristiti za nove sadnice: s donjeg dijela uklonimo listove i stavimo ih u času s vodom kako bi pustili korijenje. Držimo ih u hladu.  Iz donjeg dijela će se razviti novi korjenov sistem, a skidanje listova će smanjiti isparavanje i osigurati bolje ukorjenjivanje. Nakon što zaperci puste korijenje zasadimo ih u zemlju i dobro zalijemo.

image
Skidanjem zaperaka do plodova lakše dolazi sunce
Shutterstock

Ukoliko ne bismo skinuli zaperke nego bismo pustili biljku da se slobodno razvija, poprimila bi grmolik izgled čiji se listovi dodiruju. To uzrokuje slabiju prozračenost, a tada postoji i opasnost od razvoja gljivičnih bolesti. Do rajčica tada i sunce teže prodire i zbog toga neravnomjerno dozrijevaju plodovi. Skidanjem zaperaka ojačavamo biljku i dobijamo nove sadnice ako nam trebaju. Važno je znati da rajčica iz zaperka nema centralni korijen i zahtijeva redovno zalijevanje.

image
Za vrijeme vrućeg ljeta dobro je da plod nije cijeli dan na suncu
Shutterstock

Ipak, nemojte ići iz krajnosti u krajnost: ukoliko su vam rajčice cijeli dan na suncu (vrt vam je daleko od kuće ili nekog stabla koji barem dio dana baca sjenu) dobro je da su rajčice barem malo pokrivene lišćem kako  zbog previša sunca plodovi ne bi dobili svijetle mrlje.

Mali zaperci

Ako vam nije u planu iskorištavanje zaperaka za nove sadnice, zaperce se uglavnom otkida dok su još mali, tj. ne veći od 5 do 8 cm. Svakako ih treba otkinuti prije nego što se na njemu nije razvio cvijet. Ako vam je neki zaperak promaknuo i narastao, više ga nemojte trgati, nego mu samo otkinite vrh.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. lipanj 2021 13:01