StoryEditorOCM
HranaPRVOKLASNA DELICIJA

Proizvodi se pola godine, traje 7 dana, ali užitak je neopisiv: upoznajte 'bijelo zlato Dalmacije'; Ornela Vištica nam priznaje: Samo je režem...

Piše Matea Gugić
1. lipnja 2019. - 00:00

Skuta je, uz ovčju vunu, u davnim vremenima vrijedila više od sira i soli. Ona se dobiva kao nusprodukt sira, od njegove sirutke, te se proizvodi šest mjeseci godišnje, a rok trajanja joj je samo sedam dana.

Upravo su to razlozi zbog kojih je ovo zdravo "bijelo zlato", kako su ga nekad nazivali, i danas iznimno cijenjeno. Toliko da su mu u Kolanu, kolijevci paškog sira, odlučili posvetiti cijeli jedan festival.

Prvi "SkutaFest", održan u središtu mjesta, privukao je mnogobrojne posjetitelje, i domaće, i strane, koji su imali prilike probati razne varijante skute. Bilo je tu tradicionalnih kolača od skute, pita, rolada, štrudli, namaza...

– Danas sam pripremila roladu od skute i čokolade te bijelu pitu s grožđicama i prženom narančom. Ma, od skute možete napravit sve,...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. studeni 2024 16:47